Ce se mai intampla in Grecia? Tsipras clipeste primul: Vom intensifica eforturile

Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:20
2803 citiri
Ce se mai intampla in Grecia? Tsipras clipeste primul: Vom intensifica eforturile
Foto: Facebook/Alexis Tsipras Politician

Intalnirea dintre seful guvernului elen si partenerii sai din tabara creditorilor europeni, Angela Merkel si Francois Hollande, nu a adus nimic nou in criza negocierilor pentru eliberarea ultimei transe de 7,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat Greciei.

Cei trei s-au asezat la masa discutiilor, in seara de 10 iunie, cu scopul de a debloca impasul in care Grecia si creditorii sai se afla de aproape 5 luni, dar zorii zilei urmatoare nu au adus decat un acord comun de intensificare a eforturilor in acest sens, arata Hurriyet Daily News.

Intalniri pe muchie de cutit

Premierul Alexis Tsipras a dat ochii cu cei doi lideri politici ai Europei, in Bruxelles, cu ocazia summit-ului UE-America Latina.

Intalnirea tripartita pare sa nu inlature niciunul dintre obstacolele majore din calea semnarii unui acord intre guvernul atenian si creditorii sai din zona euro, angajamente de acest tip fiind repetate destul de des in ultima luna.

La inceputul acestei saptamani, Grecia a remis partenerilor de negocieri un nou plan de reforme, acestia afirmand insa ca propunerile facute de greci sunt insuficiente.

Intre timp, severa criza a lichiditatilor din Grecia a dus la scaderea ratingului de tara aplicat de agentia Standard & Poor's pana la CCC, cel mai scazut nivel de evaluare a economiilor.

Analistii agentiei au recurs la aceasta masura dupa ce guvernul Greciei a fost nevoit sa solicite devansarea platii unei transe de 300 milioane de euro din imprumutul FMI pana la sfarsitul acestei luni.

Solutia gasita de oficialii eleni nu a mai fost aplicata in ultimii 35 de ani de niciun stat debitor al FMI, ultimul caz de acest fel fiind cel al Zambiei, in 1980.

"Am decis sa intensificam eforturile pentru rezolvarea divergentelor existente si sa inaintam spre gasirea unei solutii. Liderii europeni au realizat ca noi trebuie sa oferim solutii viabile care sa duca la crestere economica", a spus Tsipras.

Hollande si Merkel au plecat fara sa comenteze rezultatul discutiilor cu oficialul de la Atena.

In timpul vizitei la Bruxelles, Tsipras se va intalni si cu seful Comisiei Europene Jean Claude Junker, organismul european fiind unul dintre creditorii Greciei alaturi de Banca Centrala Europeana si FMI.

Adept al compromisului in problema crizei datoriilor din Grecia, Junker s-ar putea dovedi ceva mai intransigent de aceasta data.

In urma cu o saptamana, cei doi au abordat aceeasi tema in cadrul unui dineu privat. La doar cateva zile dupa aceea, Tsipras declara ca propunerile facute de europeni sunt "absurde".

Inca o prelungire

Programul de asistenta financiara a Greciei urmeaza sa se incheie la finalul acestei luni, dupa ce a beneficiat de doua amanari in decembrie 2014 si februarie a.c.

In cazul in care nu ajunge la un acord cu creditorii pana la finalul acestei luni, Grecia va pierde accesul la ultima transa din imprumut, urmatorul pas fiind, cel mai probabil, declararea incapacitatii de plata a tarii.

Surse din interiorul guvernului de la Atena sustin insa ca se intentioneaza solicitarea acordarii inca unei prelungiri a programului, pana in martie 2016.

Acest fapt ar spori sansele elenilor de a folosi, in cele din urma, rezerva de 7,2 miliarde de euro.

Deocamdata, oficialii din ministerul de Finante al Greciei lucreaza la o varianta care sa se apropie cu un procent de cerintele creditorilor privind atingerea surplusului bugetar pe anul in curs si in 2016.

"Un procent nu reprezinta mare lucru, dar macar chestiunea este pusa in discutie si lasa loc pentru depunerea cererii de prelungire a programului de asistenta financiara", recunoaste un oficial elen.

#crizaq datoriilor Grecia, #negociei Tsipras Merkel Hollande, #impas negocieri creditori Grecia, #extindere program asistenta financiara , #stiri Angela Merkel