Bursele reactioneaza pozitiv la promisiunile liderilor UE

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:43
2101 citiri
Bursele reactioneaza pozitiv la promisiunile liderilor UE

Bursele din Europa si Asia au urcat luni, dupa intalnirea din weekend a liderilor europeni din Franta si Germania, in care au promis ca vor actiona pentru a controla criza datoriilor din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat, sambata, ca un raspuns complet la criza datoriilor ar putea fi formulat pana la sfarsitul lunii, inclusiv un plan detaliat pentru asigurarea de capital adecvat pentru bancile europene, scrie USA Today.

Pietele de capital au primit pozitiv acest anunt, chiar daca el a fost destul de vag.

La mijlocul sesiunii din Europa, indicele FTSE 100 al Marii Britanii a crescut cu 1%. Indicele DAX al Germaniei a castigat 0.3 procente, iar indicele CAC-40 al frantei a urcat cu 0.7 procente.

Bursele americane se indreptau spre o deschidere la un nivel inalt, in care contractele futures pentru indicele Dow Jones cresteau cu 0.9%, iar indicele S&P 500 crestea cu 1%.

Bursele din Asia au inregistrat, si ele, cresteri considerabile.

Astfel, indicele Hang Seng din Hong Kong a recuperat pierderile anterioare,a jungand pana la 17,711.06 puncte. Indicele sud-coreean Kospi a crescut cu 0.4%, pana la 1,766.44 puncte, iar indicele S7P/ASX 200 din Australia a scazut cu 0.6%, pana la 997.84 de puncte.

Bursele in Filipine, Singapore, Indonezia si India au crescut, iar pietele de capital din Japonia si Taiwan au fost inchise pentru sarbatori nationale.

Investitorii erau precauti dupa ce guvernul belgian a achizitionat subsidiara nationala a bancii Deixa pentru 4 miliarde de euro si a oferit zeci de milioarde de euro in garantii, ca parte dintr-un program mai amplu de bailout din partea creditorului, devenind astfel prima "victima" din sectorul bancar a austeritatii de pe pietele financiare europene.

Nationalizarea partiala a bancii franco-belgiane Deixa s-a datorat reticentei altor banci de a-si creste expunerea pe statele europene indatorate precum Grecia sau Italia, dar si a unor zone din Statele Unite.

Pe langa aceasta nationalizare, guvernele din Belgia, Franta si Luxemburg vor oferi impreuna o suma aditionala de 90 de miliarde de euro, in fonduri de garantare pentru banca respectiva, de pana la 10 ani.

"Discutiile din weekend, insa, intre cancelarul german si presedintele Frantei nu ne-au oferit prea multe informatii esentiale", se arata intr-o nota de cercetare Credit Agricole CIB.

Dolarul a scazut pana la 76.64 yeni, de la valoarea de 76.82 yeni.

Pe piata petroliera, indicele de referinta pentru livrarile de petrol pe luna noiembrie a urcat cu 1.04 dolari, pana la 54.02 dolari pe baril, in cotatia electronica de pe New York Mercantile Exchange. Contractele futures au urcat, vineri 38 de centi, pana la 82.98 dolari pe baril de petrol, in New York.

Petrolul Brent a urcat cu 62 de centi, pana la 106.49 dolari/baril, pe bursa ICE Futures Exchange din Londra.

#burse americane, #burse asia, #burse europene, #burse sua , #stiri Angela Merkel