Bursele asiatice deschid indecis, moneda euro se deprecieaza

Marti, 16 August 2011, ora 10:46
1585 citiri
Bursele asiatice deschid indecis, moneda euro se deprecieaza

Bursele din Asia au deschis indecis marti, moneda euro s-a depreciat, iar preturile din tranzactiile futures cu actiuni europene au scazut dupa datele privind incetinirea puternica a cresterii economice a Germaniei in trimestrul al doilea, transmite Mediafax.

Datele economice slabe inregistrate in Germania au accentuat incertitudinea din piete inainte de intalnirea dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care vor discuta marti despre criza datoriilor de stat din zona euro.

Preturile tranzactiilor futures cu actiuni americane au inregistrat de asemenea pierderi importante, de 0,8%, anuntand scaderi marti la New York.

Biroul oficial de statistica din Germania a anuntat marti incetinirea cresterii economice la 0,1% in trimestrul al doilea, de la 1,3% in primele trei luni si cu mult sub asteptarile pietei, de plus 0,5%.

Indicii tranzactiilor futures cu actiuni europene au coborat cu 0,7%, iar contractele futures pe indicele DAX al bursei de la Frankfurt anunta scaderi de 0,9%.

Inainte de raportul privind PIB-ul din Germania, tranzactiile futures anuntau cresteri pe pietele europene, dupa evolutia pozitiva determinata luni pe Wall Street de optimismul generat de oferta de 12,5 miliarde de dolari lansata de Google pentru achizitia Motorola Mobility.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,4385 dolari/euro, dupa ce a crescut luni cu 1,4% datorita optimismului privind intalnirea dintre Merkel si Sarkozy.

Majoritatea investitorilor nu se asteapta ca discutiile dintre cei doi lideri europeni sa aduca progrese semnificative in privinta rezolvarii crizei datoriilor de stat.

Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat luni ca nu anticipeaza progrese majore, in timp ce presedintia franceza a aratat ca crearae unor obligatiuni comune ale zonei euro nu va fi pe agenda discutiilor.

Investitorii asteapta de asemenea datele privind cresterea economica din zona euro in trimestrul al doilea, care vor fi publicate la ora 9:00 GMT (12:00 ora Romaniei) de Eurostat.

Dolarul s-a apreciat cu 0,2% in raport cu un cos de valute de referinta si se tranzactioneaza la 76,84 yeni/dolar, de la peste 80 de yeni in prima saptamana din luna august.

Bursele asiatice au crescut in prima parte a sedintei de marti, datorita stirilor privind oferta Google pentru Motorola Mobility, care a generat optimism pe piete si a impins Wall Street spre o inchidere la plus 2%.

Majoritatea pietelor din Asia au pierdut insa ulterior castigurile, iar Australia si Hong Kong au inchis in scadere, in urma evolutiei slabe a preturilor futures pentru actiuni americane si europene.

Indicele Nikkei a reusit un castig modest de 0,2%, iar indicele MSCI Asia-Pacific a urcat cu 1%, insa castigul se datoreaza in principal cresterii puternice a actiunilor sud-coreene, care au prins din urma pietele din regiune dupa ce piata de la Seoul a fost inchisa luni pentru o sarbatoare nationala.

#burse asiatice, #moneda euro, #actiuni europene, #incetinire crestere economica germania , #stiri Angela Merkel