Merkel l-a lamurit pe Trump privind acordul comercial dintre SUA si UE

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 13:45
7856 citiri
Merkel l-a lamurit pe Trump privind acordul comercial dintre SUA si UE
Foto: Wikimedia

Controversatul pact TTIP de eliminare a taxelor pe servicii, produse si investitii intre SUA si Uniunea Europeana ar putea fi incheiat, in cele din urma, in ciuda opozitie manifestate de diverse guverne europene si de presedintele Donald Trump, sustine cancelarul german Angela Merkel.

"In timpul vizitei in Statele Unite, am fost incurajata sa consider ca negocierile dintre UE si SUA pe tema acordului liber comercial sunt luate in calcul", a precizat Merkel la sfarsitul saptamanii trecute, anunta Reuters.

Publicatia London Times a dezvaluit, de asemenea, ca o sursa apropiata de administratia Trump a recunoscut ca o intelegere cu UE este mai convenabila noii puteri de la Washington decat un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie.

La fel, unii politicieni germani sustin ca, in timpul vizitei peste ocean a Angelei Merkel, in luna martie, aceasta fost presata de presedintele Trump sa dea un raspuns clar pe tema negocierii acordului TTIP, dar ca raspunsul a fost ca numai liderii UE pot lua o astfel de decizie.

Pe de alta parte, sefa guvernului de la Berlin a mentionat ca, pana la incheierea unei intelegeri cu Statele Unite, prioritatea europenilor ramane semnarea unui acord comercial cu Japonia.

"Cei care au o problema in a intelege cum apare surplusul comercial si care sunt efectele globalizarii sunt invitati sa vina la noi si sa arunce o privire", a tinut sa precizeze si Dieter Kempf, seful Bundesverband der Deutsche Industrie, ca replica la unele politici protectioniste promovate de noua administratie americana.

In acelasi timp, nici negocierile privind procedura de "divort" dintre UE si Marea Britanie nu se anunta ca fiind unele mai lejere, chiar daca alegerile anticipate cerute de premierul Theresa May ar putea aduce un aer mai relaxat in relatia cu blocul comunitar.

"Nu putem ca cele patru libertati de baza din UE sa fie afectate de intentia unor lideri politici de a beneficia de o relatie speciala cu Regatul Unit", a mai spus liderul BDI.

Spusele sale au fost intarite si de Merkel, care a tinut sa precizeze: "Vrem sa mentinem o relatie buna cu Marea Britanie, dar sa mentinem avantajele pietei unice pentru noi".

Acordul TTIP a fost conceput in timpul administratiei Obama, dar a fost respins de o serie de guverne europene, inclusiv de cele din Franta si Germania, sub motivul existentei unor clauze care ii avantajau doar pe partenerii americani.

#angela merkel, #donald trump, #brexit, #acord TTIP, #acord comercial UE SUA , #Cancelarul Germaniei