Cresterea pretului la carburanti, esecul Guvernului Boc

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 14:16
2306 citiri
Cresterea pretului la carburanti, esecul Guvernului Boc

Presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu spune ca pretul produselor petroliere la pompa reprezinta reteta esecului acestei guvernari si formula incompetentei actualului Executiv, iar introducerea unui impozit pentru producatori ar fi o greseala, informeaza NewsIn.

Deputatul PSD a precizat, miercuri, ca in ultimii doi ani, Guvernul Boc a crescut accizele la benzina fara plumb cu 33%, la motorina cu 46%, iar la gaz petrol lichefiat cu 28%, ajungand in structura pretului pe litru la 50% accize.

Potrivit lui Iancu, Executivul avea la dispozitie prevederile din Legea concurentei nr.21/ 1996, conform carora pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale precum situatii de criza, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combataterea cresterii excesive a preturilor, dar si din Legea privind privatizarea Petromului, care stipuleaza ca, in situatii de criza, Guvernul - prin membrii CA - va lua in considerare si interesele consumatorilor si interesul national al Romaniei.

"Avem doua prevederi legale, doua instrumente legale in mana Guvernului, drept pentru care care Guvernul nu trebuie sa mimeze ca este ingrijorat de situatia pe care a creat-o la pompe.

Cum este posibil ca acest Guvern, pe de o parte sa taie salariile cu 25%, sa recalculeze pensiile, dar in acealasi timp sa majoreze toate preturile si toate taxele, inclusiv TVA cu 5% in conditiile in care se stia ca avem angajament in capitolul 10 privind impozitarea in Tratatul de aderare la UE, termenul limita pentru benzina era 2011?", a intrebat social-democratul.

El i-a acuzat pe guvernanti ca, fiind incompetenti in a creea motoare economice si a aduce bani la bugetul de stat, a preferat sa "sa trasfere toata povara prin taxe si impozite si accize pe seama populatiei".

"Cum a fost posibil sa se discute memorandul in Guvern privind ALRO si sa fie declarata industria de aluminiu strategica, cum a fost posibil sa se discute si sa aprobe memorandumul privind SIDEX si sa nu se discute un memorandum privind produsele petroliere?

Pentru ca produsele petroliere prin cresterea pretului final si al accizelor, se regaseste in toate produsele alimentare", a comentat deputatul PSD.

Presedintele Comisiei de industrii din Camera a explicat ca, in 2008, pretul petrolulului la bursa era de 140 de dolari si pretul benzinei era de 4,8 lei, iar acum, cand a scazut cu peste 50% pretul la bursa, pretul benzinei este de cinci lei, mai mare decat in urma cu doi ani.

"Acest Guvern a preferat sa incalce costurile prin taxe suplimentare si accize si acum ne spune ca are in vedere ca masura introducerea unui impozit.

Este cea mai mare greseala pe care putea s-o faca Guvernul, pentru ca inca un impozit o sa-l regasim automat in pretul la consumatorul final.

Masurile anuntate de catre premier sunt profund gresite si anti-economice, respectiv, a trimite ANAF la operatorii economici este un semnal ingrozitor dat tuturor investitorilor din Romania", a apreciat Iancu.

"Le cerem in mod explicit sa explice populatiei cum au putut, la sfarsitul anului 2010, sa prelungeasca toate contractele de furnizare a energiei electrice din aceasta tara pana in 2018, prin care au generat o pierdere de 2,2 miliarde de euro, care a fost motivatia.

Ii cerem premierului sa ia in considerare ca are ca parghie realizarea cosului de energie electrica de gaze naturale si poate sa genereze o reducere cu 50% la gaze pe o durata determinata si reducerea cu 30% a pretului la energie electrica, neprelungind contractele care aveau scandenta in 2011", a expus social-democratul solicitarile PSD.

Potrivit acestuia, guvernantii trebuie sa revizuiasca imediat atitudinea privind cresterea accizelor la produsele petroliere.

Iancu amintit ca ultima majorare a accizelor la benzina a fost la 1 ianuarie 2010 cu 18,4% , iar anterior, la 1 ianuarie 2009 au crescut cu 14% . 

Vești bune pentru șoferi. Preţul poliţelor de asigurare obligatorie rămâne plafonat până la 30 septembrie
Vești bune pentru șoferi. Preţul poliţelor de asigurare obligatorie rămâne plafonat până la 30 septembrie
La propunerea Ministerului de Finanţe, Guvernul a decis vineri, 21 iunie, ca preţul poliţelor de asigurare obligatorie RCA să rămână plafonat până la 30 septembrie. "La propunerea MF,...
”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
McDonald's a anunțat că va înceta testarea inteligenței artificiale în restaurantele sale din Statele Unite, scrie ”Restaurant Business”. McDonald's încheie un test de doi ani privind...
#carburanti, #esec, #guvern boc, #majorare, #pret , #stiri Alro

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  10. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene