Piata asigurarilor va scadea cu cel putin 5% in acest an

Marti, 01 Februarie 2011, ora 11:21
1388 citiri
Piata asigurarilor va scadea cu cel putin 5% in acest an

Piata asigurarilor va scadea, intr-un scenariu optimist, cu cel putin 5% in acest an, pe fondul reducerii numarului de polite RCA si tarifelor cu 20%, a declarat, marti, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu, citat de Mediafax.

"La finele anului 2010, ma asteptam pentru acest an la o stagnare a primelor subscrise, dar ultimele evolutii ale pietei ma determina sa fiu mai putin optimist.

Intr-o varianta pesimista, asteptarile mele pentru acest an indica o scadere de 10% a pietei asigurarilor.

Intr-o varianta optimista piata va scadea cu doar 5%", a spus Constantinescu, prezent la un eveniment de specialitate.

La randul sau, presedintele directoratului Astra, Radu Mustatea, a afirmat ca in 2011 se va vedea "cu adevarat" efectele crizei economice asupra pietei asigurarilor.

"Va fi o scadere de doua cifre in euro a subscrierilor, evolutie pusa pe seama diminuarii veniturilor din asigurarile auto RCA si Casco, unde scaderea va fi si mai drastica", a spus seful Astra.

Politele auto reprezinta mai mult de jumatate din piata. Prezent la eveniment, seful Allianz-Tiriac, Rangam Bir, s-a aratat pesimist in privinta evolutiei subscrierilor in 2011, care, in cel mai bun caz, vor stagna sau vor inregistra o usoara scadere.

"Fara sustinerea vanzarilor prin leasing sau credit, segmentul politelor auto va trage piata in jos si in acest an", a spus Bir.

Directorul general al Euroins, Alin Bucsa, a afirmat ca piata asigurarilor va scadea cu cel putin 10% in acest an, varianta pesimista indicand o reducere a veniturilor chiar cu 15%.

"Exista un decalaj intre cresterea PIB-ului si evolutia pietei asigurarilor.

Eventuala crestere a economiei nationale se va vedea in evolutia primelor subscrise intr-un interval de 6-12 luni", a spus Bucsa.

La randul sau, directorul general al Financial View Consulting, Dragos Cabat, a estimat ca subscrierile pietei de profil vor scadea cu 4-6% in 2011.

"Daca economia Romaniei va iesi din recesiune in acest an, piata asigurarilor o va urma dupa cel putin sase luni.

In opinia mea, subscrierile pietei de profil vor scadea cu 4-6% in 2011, cu toate ca in a doua parte a anului veniturile din polite vor reintra pe plus, dar fara impact asupra rezultatelor finale ale industriei pe intregul an", a explicat Cabat.

Si presedintele directoratului Uniqa Asigurari, Oliviu Stoica, se asteapta la o reducere de 10-15% a primelor subscrise in acest an. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 5,1% in primele noua luni ale anului 2010, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei, in timp ce politele de viata au crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde de lei. 

#casco, #credit, #leasing, #piata asigurarilor, #polite auto, #rca , #stiri Allianz

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Unul dintre cei mai importanți angajatori din țară dă afară 10% din muncitori. Cum justifică decizia compania cu peste 12.000 de angajați
  2. Planificarea financiară pentru o familie tânără: cum se face și ce priorități ar trebui să ai
  3. Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?