Cutremurul din Japonia ar putea scumpi asigurarile romanilor

Marti, 15 Martie 2011, ora 15:32
1640 citiri
Cutremurul din Japonia ar putea scumpi asigurarile romanilor

Cutremurul din Japonia ar putea avea ca efect cresterea costurilor de reasigurare ale companiilor romanesti, care la randul lor ar putea majora cu 10-20%, pe termen mediu, tarifele de prima practicate pentru asigurarile de bunuri si cladiri.

"Piata asigurarilor din Japonia este una dintre primele trei in privinta valorii si toti reasiguratorii sunt prezenti acolo.

De regula, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect cresterea cotatiilor la primele de reasigurare la nivel international.

La randul lor, asiguratorii romani vor fi nevoiti sa majoreze tarifele la politele property daca reasiguratorii scumpesc contractele", a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis Romania (fost AIG Romania).

El a adaugat ca, pe termen scurt, politele emise de asiguratorii romani pentru bunuri si cladiri nu se vor scumpi pentru ca acestia au deja contracte de reasigurare, incheiate la un anumit cost.

"Negocierile prinvind contractele de reasigurare incep in toamna.

Cel mai probabil, s-a putea sa asistam la o majorare a cotatiilor de prima in 2012. Nu pot sa avansez un procentaj pentru ca totul depinde de cat de mult vor fi afectati reasiguratorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiti sa le achite drept despagubiri", a spus Tobescu.

La randul sau, directorul general al brokerului de asigurari Marsh Romania, Cristian Fugaciu, a afirmat ca piata de asigurarilor de bunuri si cladiri din Romania este "destul de ieftina" datorita competitiei crescute dintre asiguratori.

"Criza din Japonia nu va avea un efect imediat asupra pietei locale intrucat o eventuala crestere a costurilor de reasigurare se va resimti in timp. Totusi, daca vor creste costurile de reasigurare - ceea ce e posibil sa se intample daca luam in considerare alte catastrofe naturale precum uraganul Katrina - este foarte posibil sa vedem o crestere a preturilor pe acest segment si in Romania pe termen mediu.

Insa, data fiind competitia puternica dintre asiguratorii locali pe acest segment, nu credem ca e posibil ca aceasta crestere de preturi sa depaseasca 10-20% pe termen mediu, nu scurt", a spus Fugaciu.

 

 

Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
#asigurari, #cutremur, #japonia, #romani , #stiri AIG