Vacanța Sărbătorilor de iarnă a românilor ar putea fi mai lungă: "Să fie declarate ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează"

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 11:16
695 citiri
Vacanța Sărbătorilor de iarnă a românilor ar putea fi mai lungă: "Să fie declarate ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează"
Familie în vacanța de iarnă FOTO / pixabay

PSD a depus la Senat un proiect de lege prin care propune ca zilele de 6 şi 7 ianuarie să fie declarate zile de sărbătoare legală în care românii să nu lucreze.

Proiectul de act normativ a fost inițiat de președintele partidului, Marcel Ciolacu, şi de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Potrivit inițiatorilor, datele oficiale de la recensământul din anul 2011 arată că 16.307.004 de români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.

„Libertatea de religie garantată”

”Pentru creştinii ortodocşi, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.

”Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr. l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr. 29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”.

”Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.

Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală ...citeste mai departe despre "Vacanța Sărbătorilor de iarnă a românilor ar putea fi mai lungă: "Să fie declarate ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zile libere sarbatori, #vacanta sarbatori iarna, #Sfantul Ion, #Boboteaza, #proiect lege, #PSD , #Stiri Administratie