Unde va fi construit al treilea pod peste Dunare

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 10:50
1644 citiri
Unde va fi construit al treilea pod peste Dunare

Locul unde ar putea fi construit cel de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria ar trebui sa fie cunoscut in decursul urmatoarelor doua luni, a declarat joi directorul general al EKJ Bulgaria, Konstantin Zhiponov, transmite BTA.

EKJ Bulgaria este subsidiara bulgara a companiei daneze de consultanta in domeniul ingineriei EKJ. Aceasta companie este si partenerul firmei romanesti de consultanta Transproject 2001, care a derulat un studiu cu privire la posibila amplasare a celui de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Studiul a fost realizat la cererea ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania.

Zhiponov a spus ca alegerea locului va tine cont de nivelul de dezvoltare a zonei respective, acesta fiind mai degraba un aspect socio-economic decat o chestiune tehnica. Cele patru posibile optiuni sunt Silistra/Calarasi, Ruse/Giurgiu (unde este amplasat deja unul din cele doua poduri existente), Nicopole/Turnu Magurele si Oryahovo/Bechet.

"Intentionam sa avem cel putin patru poduri in viitor pentru a rezolva aceasta discrepanta. Sarcina noastra este sa spunem care din cele patru posibile poduri ar trebui sa fie construit primul, pe baza studiului pe care il derulam cu colegii din Romania" a subliniat Zhiponov.

Zhiponov a precizat ca cel de al treilea pod, dupa cel de la Girgiu-Ruse si cel de la Calafat-Vidin, ar trebui sa indeplineasca doua cerinte importante. Ar trebui sa se ridice la o inaltime de cel putin 20,5 metri deasupra nivelului superior al Dunarii, astfel incat sa permita trecerea navelor, si de asemenea ar trebui sa aiba doua benzi pe fiecare sens de drum. Posibilitatea adaugarii unei linii de ale ferata ar trebui de asemenea luata in considerare.

Potrivit lui Zhiponov, proiectul va fi finantat de Uniunea Europeana la fel ca si studiul preliminar. Zhiponov a mai spus ca majoritatea podurilor peste Dunare au o distanta intre ele de 12 pana la 18 kilometri insa in prezent distanta dintre cele doua poduri peste Dunare intre Romania si Bulgaria este de 400 de kilometri.

Podul de la Calafat-Vidin, cel de al doilea pod de trecere peste Dunare intre Romania si Bulgaria, are o lungime de aproximativ 2 kilometri, 4 benzi rutiere (doua pe fiecare sens), o linie simpla de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.

Valoarea investitiei pentru podul mixt Calafat-Vidin, in cazul Romaniei, a fost de 27.538.471,88 euro, sursa de finantare fiind asigurata de Comisia Europeana, cu fonduri nerambursabile (75%) si de Guvernul Romaniei, cu fonduri de la bugetul de stat (25%).

#constructie pod Dunare, #pod Dunare Romania Bulgaria, #pod calafat vidin , #Stiri Administratie