Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scandalul alimentelor inferioare vandute in Europa de Est: Un singur produs neconform a fost descoperit in Romania

Scandalul alimentelor inferioare vandute in Europa de Est: Un singur produs neconform a fost descoperit in Romania

In urma verificarilor privind eventualele standarde duble aplicate de catre multinationale in calitatea produselor vandute in estul si vestul Europei, autoritatile romane au descoperit doar un singur produs neconform - miere importata din Franta, care depasea cu 50% limita normala a unui coeficient enzimatic, fara a fi periculoasa pentru consum.

Autoritatile au descoperit acest produs neconform dintre cele 175 de probe prelevate.

"S-a dovedit ca s-a depasit cu 50% un coenficient care indica nivelul de fructoza. Acest coefient este o depreciere calitativa. Era miere, numai ca zaharul nu era era de cea mai buna calitate", a declarat, luni, directorul general al ANSVSA, Geronimo Branescu.

Acesta a mai spus ca era vorba despre un lot de 396 de recipiente de origine din Franta, care purtau marca "Fleur de miel", a cate 500 de grame, din care 108 recipiente au fost retrase. Restul recipientelor au fost comercializate.

Directorul ANSVSA a precizat ca mierea considerata neconforma dupa standardele romanesti nu reprezenta niciun pericol de consum pentru populatie.

Institutiile au anuntat ca au controlat 11 hipermarketuri si supermarketuri ale retelelor Carrefour, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Penny si Profi.

Din aceste magazine, expertii au recoltat 175 de probe din carne, peste, legume fructe, miere, lactate, miere, fructe si legume.

Reprezentatii celor patru institutii au mai precizat ca toate probele provin de la produsele din comertul intracomunitar, iar toate probele au fost analizate la trei laboratoare din Romania.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca urmatorul pas privind standardele duble la calitatea alimentelor ar fi verificarea produselor alimentare de pe teritoriul a cinci tari: Belgia, Germania, Italia, Olanda si Franta.

"Am trimis o scrisoare prin care ii rog sa dea posibilitatea expertilor nostri, impreuna cu expertii lor, sa preleveze probe pe aceste teritorii. (...) Scrisorile pe care le-am transmis colegilor din cele cinci state au pornit vineri. Astept raspuns si apoi cu o procedura de comun acrod, expertii nostri vor merge in tarile respective si vor prelua probele", a declarat Daea.

Intrebat de ce nu a trimis mai devreme aceste scrisori, ministrul Agriculturii a spus ca a "socotit necesar" sa faca analize si sa asigure populatia Romaniei ca pe rafturile magazinelor sunt produse care se pot consuma.

Ministrul sustine ca nu vrea sa introduca dezordine in sistem sau sa alarmeze consumatorul.

"Nu p ...citeste mai departe despre "Scandalul alimentelor inferioare vandute in Europa de Est: Un singur produs neconform a fost descoperit in Romania" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2986 ori