Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii cred ca traiesc intr-o lume nedreapta, dar manifesta un "optimism ciudat" - Sondaj IRES

Romanii cred ca traiesc intr-o lume nedreapta, dar manifesta un "optimism ciudat" - Sondaj IRES

Peste doua treimi dintre romanii de peste 18 ani considera ca traiesc intr-o lume mai degraba injusta, nedreapta, releva un studiu IRES.

Intitulat "Prin ochii victimelor. Reprezentari sociale ale dreptatii sociale in Romania", studiul a fost prezentat vineri de sociologul Vasile Dincu, fost vicepremier in Guvernul Ciolos, in cadrul unei conferinte organizate de Universitatea din Bucuresti.

Potrivit studiului, 67% dintre intervievati considera ca societatea romaneasca este mai degraba injusta, in timp ce doar 26% spun ca este mai degraba justa. Perceptia ca societatea este injusta este mai pregnanta in randul femeilor si al persoanelor trecute de varsta de 35 de ani si este asociata si cu o pondere mai ridicata a nemultumitilor cu privire la propria situatie sociala si economica.

De asemenea, romanii au perceptia unei lumi in care nedreptatea si inegalitatile vor creste in anii viitori, 44% dintre subiecti raspunzand afirmativ la intrebarea privind evolutia inegalitatilor in viitor, in timp ce 29% cred ca vor ramane la fel, iar 19% ca vor scadea.

Desi mai bine de jumatate dintre cetatenii romani se simt neintegrati in societate si simt ca le sunt afectate drepturile fundamentale, acestia manifesta un "optimism ciudat" in ceea ce priveste viitorul evolutiilor copiilor lor, in ciuda faptului ca sunt convinsi ca inegalitatile vor creste, releva cercetarea IRES.

Reusita depinde de noroc si intamplare

Aproape jumatate dintre romani cred ca norocul si intamplarea sunt cei mai importanti actori ai reusitei, cei mai multi dintre romani dand vina pe societate sau pe soarta pentru ca sunt oameni saraci si doar unul din cinci cetateni considera ca meritul si talentul sunt cei care fac diferenta.

Potrivit studiului, cand se reprezinta pe scara sociala, romanii se plaseaza, in proportie de doua treimi, in clasa de mijloc, ceea ce duce la imaginea unei societati care se sprijina pe o baza foarte subreda. Astfel, cei mai multi dintre romani - 67% - se auto-pozitioneaza in clasa de mijloc, in functie de venit si de avere; 29% spun ca s-ar incadra in clasa de jos, in timp ce doar 2% apreciaza ca fac parte din clasa de sus.

Clasamentul fricilor

- sanatate - 85% dintre cei intervievati sunt foarte sau destul de preocupati

- nivelul de trai - ii preocupa pe 84%

- evolutia locurilor de munca - 81%

- securitatea persoanei - 75%

- politicile anticoruptie - 75%

- nivelul salariilor si al pensiilor - 68%

- saracie - 67%

- securitatea Romaniei - 67% ...citeste mai departe despre "Romanii cred ca traiesc intr-o lume nedreapta, dar manifesta un "optimism ciudat" - Sondaj IRES" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 843 ori