Cum a capturat Revolutia gruparea Iliescu. Personajele-cheie care au profitat de vidul de putere de dupa decembrie '89, prin diversiuni si crime

Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:01
586 citiri
Cum a capturat Revolutia gruparea Iliescu. Personajele-cheie care au profitat de vidul de putere de dupa decembrie '89, prin diversiuni si crime

Dupa executarea sotilor Ceausescu in ziua de 25 decembrie 1989, dupa toate diversiunile in care se amesteca Securitatea si grupari din Armata, focurile se aud tot mai sporadic. Diversiunile provoaca confuzie in randurile populatiei. TVR era centrul de comanda al diversiunii. Noua putere avea nevoie de confuzie pentru ca transferul de putere sa se produca fara ca revolutionarii sa strice jocurile puterii.

Ion Iliescu, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu, generalii Militaru si Stanculescu, Gusa, Iulian Vlad, fiecare in parte isi are rolul sau. Cartierul general e stabilit la CC al PCR inca din 22 decembrie 1989, cand sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul prezidential de pe acoperisul cladirii.

Ion Iliescu a fost mai intai la TVR unde, alaturi de actorul Ion Caramitru si de poetul Mircea Dinescu, s-a aratat prima data la fata. Apoi, cartierul puterii se muta la CC. De TVR este nevoie in continuare pentru a mentine starea de tensiune infernala in randurile populatiei, dar si in structuri, fie ale Securitatii, fie ale Armatei. Fiecare trebuia sa isi aleaga o tabara. Nimeni nu avea incredere in nimeni.

Macelul de la Otopeni care se soldeaza cu 39 de morti, atacarea unui autocar al TAROM, uciderea sefului Statului Major al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, Gheorghe Trosca, si a sapte ofiteri si subofiteri, intr-un schimb de focuri cu militari care aparau sediul MApN.

Centrele de putere. Iliescu era in toate

Sunt deja trei centre de putere. TVR nu este doar goarna diversiunii, ci si locul unde se perindau si transmiteau in direct mesaje si dezinformari toti cei care faceau parte din structurile puterii care cautau sa se reorganizeze.

In vreme ce Petre Roman va citi de la balconul CC al PCR "Declaratia in trei puncte a Frontului Unitatii Poporului", la TVR, unde deja sunt Mircea Dinescu si Ion Caramitru, va apare si Ion Iliescu. La sediul CC va ajunge mai apoi si Iliescu, acolo unde se aduna toata floarea PCR, de la Ilie Verdet pana la Silviu Brucan, sau Barladeanu.

Un alt centru de putere va fi la Ministerul Apararii, unde se afla generalul Victor Stanculescu. Iliescu se va reintoarce la TVR, va lua legatura cu Stanculescu, iar la orele 23.00, va anunta constituirea Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Operatiunea se preluare a puterii reusise. Cuiburile "teroriste" sunt anihilate de fortele Securitatii, de trupe USLA.

CFSN, "se actioneaza unitar impotriva teroristilor"

Pe 23 decembrie, in jurul orelor 17.00, prima infor ...citeste mai departe despre "Cum a capturat Revolutia gruparea Iliescu. Personajele-cheie care au profitat de vidul de putere de dupa decembrie '89, prin diversiuni si crime" pe Ziare.com

#Revolutia 1989, #Ion Iliescu, #Mineriadele, #Petre Roman, #Stanculescu, #FSN Iliescu mineriada, #Ceausescu , #Stiri Administratie