Cum a reușit o localitate din Spania să scape de facturile uriașe la curent. ”Nu a trebuit să facem nicio investiție”

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 12:54
469 citiri
Cum a reușit o localitate din Spania să scape de facturile uriașe la curent. ”Nu a trebuit să facem nicio investiție”
Facturi reduse la cuerent electric FOTO Pixabay

O localitate din Spania este prima din Europa în care locuitorii s-au unit într-o cooperativă energetică, pentru a reduce valoarea facturilor. Şi-au instalat panouri solare şi împart energia generată, pe principiul solidarităţii.

În Realengo, o localitate din Alicante, trăiesc câteva sute de familii care nu fac economie la curent și nici nu sunt stresate de facturi.

Nu a trebuit să facem nicio investiție, ca alte comunități vecine care și-au creat propriile instalații energetice. Așa cum e prețul la electricitate acum, o economie de 20 -22% se cunoaște în facturi.

Investiția a fost creată de cooperativa satului, înființată în urmă cu 100 de ani, pentru a genera electricitate în industria textilă. Pe lângă reducerea cu 50% a facturilor, localnicii beneficiază și de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Energia este împărțită solidar între vecini.

”Un vecin care este acasă în timpul zilei, când soarele strălucește, va avea un coeficient de participare mai mare. Însă un vecin care este acasă noaptea poate avea un coeficient mai mare în weekend, când consumul este mai mare”, a explicat Joaquin Mas, directorul cooperativei energetic, potrivit stiri.tvr.ro

Primăria a cedat mai multe terenuri pentru cele 21 de instalații fotovoltaice și vrea să extindă proiectul la 30.000 de familii din toată comuna, în ciuda legislației care favorizează furnizorii mari de energie.

”Suntem într-o țară unde există anumite companii private care au creat un oligopol, iar acest lobby împiedică crearea unei legislații democratice în domeniul energiei și o concurență reală”, spune Jose Manuel Penalva, primarul din Crevillente.

În acest moment în Spania există 30 de cooperative energetice. ...citeste mai departe despre "Cum a reușit o localitate din Spania să scape de facturile uriașe la curent. ”Nu a trebuit să facem nicio investiție”" pe Ziare.com

#cooperativa, #energetica, #curent electric, #facturi energie electrica, #Spania , #Stiri Administratie