Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petitia "Europa, salveaza-ne de coruptie!" a ajuns la Frans Timmermans si este in analiza

Petitia "Europa, salveaza-ne de coruptie!" a ajuns la Frans Timmermans si este in analiza
Comunitatea Declic a trimis Comisiei Europene o petitie prin care cere sesizarea de urgenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind OUG 7, care modifica Legile Justitiei.

Petitia, intitulata "Europa, salveaza-ne de coruptie!", este adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, dar si comisarului european responsabil pentru Justitie, Vera Jourova.

"Va rugam sa sesizati de urgenta Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu propunerea de a opri punerea in aplicare a ordonantei de modificare a legilor Justitiei. OUG a fost adoptata de Guvernul Romaniei in 19 februarie 2019.

Va solicitam sa cereti CJUE sa verifice daca aceasta ordonanta incalca tratatele Uniunii Europene si sa aplice sanctiuni impotriva celor care au adoptat aceste reglementari", se arata in textul petitiei.

Pana acum, peste 52.000 de persoane au semnat-o. Petitia poate fi accesata aici.

Aceasta a fost deja inmanata sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, care i-a predat-o personal prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans. Petitia este acum in analiza, potrivit initiatorilor.

Acestia explica si de ce este important un astfel de demers.

"Romania a ajuns in situatia in care nu mai poate contesta, in tara, ordonanta data de ministrul Tudorel Toader. De astazi, Justitiei i s-au pus catuse. Avocatul poporului, Victor Ciorbea, era singurul care ar fi putut sesiza Curtea Constitutionala, dar ne-a aratat ca e mai degraba avocatul Guvernului decat al cetatenilor.

De aceea, singura cale pe care o avem este sa apelam la forurile internationale. Daca Curtea de Justitie a Uniunii Europene constata ca OUG incalca tratatele UE, atunci poate impune Guvernului retragerea ordonantei de modificare a legilor Justitiei si poate da inclusiv sanctiuni in bani, pentru fiecare zi in care guvernantii intarzie in a aplica hotararea CJUE. Este singura noastra speranta", explica initiatorii.

Comunitatea Declic mai precizeaza ca OUG 7 incalca articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede ca "Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre feme ...citeste mai departe despre "Petitia "Europa, salveaza-ne de coruptie!" a ajuns la Frans Timmermans si este in analiza" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 654 ori