Transport subvenționat pentru pensionari. O firmă acuzată că a încasat necuvenit peste două milioane de euro a obținut o primă victorie în lupta cu ANAF

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 04:41
848 citiri
Transport subvenționat pentru pensionari. O firmă acuzată că a încasat necuvenit peste două milioane de euro a obținut o primă victorie în lupta cu ANAF
ANAF i-a cerut unei firme din Iași să restituie o sumă uriașă încasată pentru transportul pensionarilor FOTO Pixabay

O firmă din Iași a fost obligată, în urma unui control de la Finanțe, să restituie peste 10 milioane de lei, primiți de la Ministerul Transporturilor pentru transportul pensionarilor ale căror călătorii sunt subvenționate. La suma de 10,5 milioane se adaugă încă 4,5 milioane penalități și dobânzi. Compania a obținut o suspendare a deciziei emise de Fisc.

Judedecătorii Curții de Apel Iași au suspendat, în primă instanță, o decizie a Fiscului prin care o firmă de transport persoane din Iași a fost obligată să achite aproximativ 15 milioane de lei (10,5 milioane de lei plăți necuvenite și 4,5 milioane de lei dobânzi și penalități).

Totul a început în urma unui control al Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Activitatea de Inspecţie Economico – Financiară. Inspectorii ANAF au descoperit că în perioada 2015 – 2019, firma de transport din Iași a încasat necuvenit, de la Ministerul Transporturilor, sub formă de subvenții, pentru transportul pensionarilor, suma de 10,5 milioane de lei.

În urma controlului, ANAF a emis o decizie de impunere care oblige firma de transport să achite cei 10,5 milioane de lei încasați necuvenit plus dobânzi și penalități de aproximativ 4,5 milioane lei.

Procesele deschise de firma obligată să restituie banii

În urma deciziei de impunere emise de ANAF firma de transport a deschis două procese. Unul prin care cere anularea actului administrative emis de ANAF și altul de suspendare a documentului emis de Fisc până la judecarea procesului pe fond.

În procesul de suspendare a plății dispuse de Fisc, firma a arătat că „utilizatori ai fondurilor publice acordate în baza Legii nr. 147/2000, Legii nr. 44/1994 şi Legii nr. 448/2006 sunt persoanele fizice beneficiare ale facilităţilor de transport subvenţionat, aceştia fiind destinatarii subvenţiilor a căror contravaloare este încorporată în taloanele speciale de călătorie acordate gratuit de către stat”.

„Agenţii economici care prestează servicii de transport public rutier nu au calitatea de părţi în raporturile administrative menţionate anterior, singura obligaţie legală a acestora - derivată dintr-un alt raport juridic (cel născut ca urmare a acordării licenţei de transport rutier de persoane) – constând în a transporta această categorie de beneficiari”.

„Faptul că operatorul de ...citeste mai departe despre "Transport subvenționat pentru pensionari. O firmă acuzată că a încasat necuvenit peste două milioane de euro a obținut o primă victorie în lupta cu ANAF" pe Ziare.com

#transport, #pensionari, #subventii, #ANAF , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  8. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  9. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA
  10. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”