Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patru firme, amendate de Consiliul Concurentei pentru trucarea unor licitatii ale MApN

Patru firme, amendate de Consiliul Concurentei pentru trucarea unor licitatii ale MApN


Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Transcarpat Sportours International Romania, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elvetia si Brugger & Thomet Elvetia cu o amenda totala de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitatii organizate de Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei, declansate din oficiu, privind practica concertata a companiilor de a truca licitatiile pentru achizitia produselor din gama "armament de infanterie" si "aparatura optica" aferenta, in perioada 2005-2007.

Consiliul Concurentei a constatat ca S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost imputernicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG si Brugger & Thomet AG sa le reprezinte la licitatii si a elaborat ofertele pentru fiecare companie. In acest fel, au fost impartite portofoliile de produse, astfel incat cele trei companii nu s-au mai concurat, desi exista aceasta posibilitate, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

"Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informatii sensibile si a elaborat ofertele in asa fel incat sa maximizeze sansele de castig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atat prevederilor legislatiei romanesti in domeniul concurentei, cat si prevederilor Tratatului de Functionare a Comunitatii Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Astfel, Transcarpat Sportours International din Romania a fost sanctionata cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG din Elvetia cu 2.860.900 lei (644.347 euro) si Brugger & Thomet AG din Elvetia cu 2.420.300 lei (545.113 euro).

Conform legislatiei in domeniul concurentei, practicile concertate reprezinta toate acele forme de coordonare care, fara sa ajunga la stadiul in care sa poata fi numite intelegeri, reprezinta tot o forma de cooperare intre companii care limiteaza sau elimina concurenta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2190 ori