Ministrul Agriculturii: Introducerea cardului de acces in piata va proteja producatorii

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 10:38
1702 citiri
Ministrul Agriculturii: Introducerea cardului de acces in piata va proteja producatorii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a prezentat marti, la Voinesti, producatorilor de mere din zona varianta introducerii unui card de acces pentru producatori in pietele agro alimentare pentru a-i proteja de speculanti.

Acest card este in varianta de proiect si se va introduce cel mai devreme anul viitor, a precizat Constantin.

"Partea a doua a legislatiei inseamna introducerea unui card de acces in piata. Eu am dorit foarte mult sa existe acel card. Inca nu s-a luat o decizie si, probabil, se va lua la anul daca se va lua, daca nu mai tarziu. In momentul cand producatorul intra in piata si are un certificat de producator, atestat eliberat de primarie si asociatia de producatori, care spune eu am cinci hectare, sa spunem, de cartofi, nu poate vinde in piata mai mult decat atat", a explicat ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca, pe baza cardului, producatorii vor cantari marfa, la intrarea si iesirea din piata si nu vor putea vinde mai mult decat produc. Astfel, speculantii din piete vor fi impiedicati sa mai vanda tone de marfa, desi in acte au foarte putin teren.

"La intrarea in piata, in fiecare zi, toti producatorii, cu cardul, trebuie sa cantareasca marfa cu care intra, la intrare si la iesire din piata, astfel incat sa ne asiguram ca un fals producator nu comercializeaza mai mult decat produce. Este faza a doua la care vrem sa ajungem tocmai pentru a proteja producatorii", a mai spus ministrul Daniel Constantin.

Ministrul le-a vorbit producatorilor din zona Voinesti despre modificarile ce vor interveni in legislatie pentru a-i proteja in fata intermediarilor care vand in pietele agro-alimentare.

"Certificatul de producator, din pacate, in multe cazuri a fost eliberat...nu stiu cum a fost eliberat. Cred ca stiti mai bine decat mine. Din acest motiv avem propunerea de modificare a ordonantei de urgenta astfel incat sa schimbam certificatul de producator. Nu va mai exista certificat de producator, ci atestat de producator si carnet de producator. Atestatul de producator va fi eliberat de primarie in continuare, dar cu viza asociatiei reprezentative din care producatorii fac parte", a spus Daniel Constantin.

Ministrul a explicat si cum se va pune in practica aceasta modificare legislativa.

"Asociatia trebuie sa vina sa spuna: da, persoana X care dupa aceea merge si vinde in piata are acele suprafete de hectare dupa care vinde productia respectiva. Daca de acum inainte vor mai fi producatori care vor vinde mai mult decat marfa pe care o produc ei, este si vina asociatiilor, pentru ca asociatiile vor pune viza de acum inainte. Asta este metoda prin care eu cred ca nu vom mai avea falsi producatori, care pe baza de certificat de producator sa vanda in piata", a precizat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a efectuat marti o vizita in judetul Dambovita, unde s-a intalnit cu producatorii la Titu, Targoviste si Voinesti.

#Constantin card acces piata, #Constantin card acces piata 2014, #declaratii Constantin card piata, #card producatori piata , #Stiri Administratie