Ministerul Public, despre abuzul in serviciu: CCR nu a cerut stabilirea unui prag. Nu exista asa ceva in UE

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 22:24
914 citiri
Ministerul Public, despre abuzul in serviciu: CCR nu a cerut stabilirea unui prag. Nu exista asa ceva in UE
Foto: Facebook / Ministerul Public

Ministerul Public explica, intr-un punct de vedere postat pe o retea de socializare, de ce sustine ca reglementarea unui prag valoric al pagubei in cazul comiterii unui abuz in serviciu nu este nici necesara si nici oportuna, interpretand astfel controversata decizie a Curtii Constitutionale.

Intr-un amplu comentariu postat pe pagina oficiala de Facebook a Ministerului Public sub semnatura procurorului general Augustin Lazar si a profesorului Ovidiu Predescu se arata, printre altele, ca din continutul deciziei CCR "nu rezulta ca instanta de contencios constitutional ar fi instituit o obligatie in sarcina legiuitorului in sensul reglementarii unui prag valoric. De altfel, nici nu ar fi putut sa procedeze asa pentru ca ar fi incalcat dispozitiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala nefiind un legiuitor pozitiv".

"Daca am aprecia in sens invers atunci ar trebui sa sustinem, contrar prevederilor legale relevate mai sus, ca instanta de contencios constitutional ar avea abilitarea legala de a da indicatii legiuitorului primar (Parlamentul Romaniei) sau delegat (Guvernul Romaniei) in legatura cu exercitarea competentelor acestuia", argumenteaza semnatarii punctului de vedere asumat de Ministerul Public.

Pe de alta parte, se arata explicit ca "in niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene, legislatia nu prevede un astfel de prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu".

"De pilda, in Italia 'valoarea pagubei este un criteriu doar pentru stabilirea pedepsei, nu un indicator de unde sa inceapa raspunderea penala'. In Croatia sunt prevazute praguri de gravitate numai pentru ca judecatorul sa poata diferentia pedeapsa, nu pentru exonerarea unor persoane de raspunderea penala. In fine, in Slovenia, 'functionarul care produce cu intentie un prejudiciu sub 5.000 de euro primeste inchisoare pana la un an. Peste acest prag primeste pana la 3 ani", argumenteaza procurorul general.

In concluzie, "avand in vedere cele de mai sus, consideram ca reglementarea unui prag valoric al pagubei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu nu este necesara si nici oportuna", se mai arata in punctul de vedere mentionat.

Ministerul Justitiei a organizat pana acum doua dezbateri publice pe tema deciziei CCR privind abuzul in serviciu. La prima dintre ele au participat reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri. Acestia au cerut in unanimitate ca pra ...citeste mai departe despre "Ministerul Public, despre abuzul in serviciu: CCR nu a cerut stabilirea unui prag. Nu exista asa ceva in UE" pe Ziare.com

#Ministerul Public CCR abuz serviciu , #Stiri Administratie