Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mihai Sora: Daca va fi nevoie, va mai chem la Girafa. Am incredere in strafundurile societatii romanesti

Mihai Sora: Daca va fi nevoie, va mai chem la Girafa. Am incredere in strafundurile societatii romanesti
De 102 ani aproape, Mihai Sora merge umar la umar cu Europa. Ramane continentul inimii lui si crede ca, desi amenintata, Europa trebuie aparata in Romania, inclusiv de la Girafa din fata Muzeului Antipa, acolo unde el a mers neobosit, atunci cand societatea a trebuit sa se apere de abuzurile din politica.

Mihai Sora a fost celebrat in Parlamentul European, unde a primit premiul Cetateanul European 2018. A tinut un discurs umanist, inchinat spiritului Europei, iar la final, emotiotat, a venit la el sa il felicite si sa ii multumeasca creatorul programului Erasmus.

In aceste minute, am vorbit cu Mihai Sora, aflat la Bruxelles.

Domnule Mihai Sora, ati primit o distinctie in Parlamentul European, care vine sa recompenseze meritele domneavoastra in favoarea unui discurs pro-european. De asta vreau sa va intreb, in primul rand, ce este Europa pentru dumneavoastra?

Pentru mine, Europa este continentul inimii mele. Este o cultura bimilenara, din care m-am hranit si mi-am tras substanta fiintei. Sunt, asadar, profund recunoscator Europei ca exista.

Cum arata Europa astazi fata de Europa in care v-ati format intelectual si cultural? Este aceeasi Europa?

Intr-un fel, sigur ca exista o continuitate, dar vedeti, vorbiti de un secol intreg.

Ati mers umar la umar cu Europa un secol intreg.

Un secol intreg, din timpul primului razboi mondial. Cum sa spun... Europa a pierdut ceva din stralucirea ei, adumbrita de continentul american, care i s-a ridicat in spate si care absoarbe si energiile europene. Pentru ca, in masura in care exista o cultura acolo, ea se datoreaza Europei si europenilor care s-au americanizat, dar care au venit acolo in calitatea lor de europeni.

Citeste mai departe despre "Mihai Sora: Daca va fi nevoie, va mai chem la Girafa. Am incredere in strafundurile societatii romanesti Interviu" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 795 ori