Kovesi: O sa vedem in presa discutii despre licitatii trucate si noi, DNA, sa stam sa ne uitam la televizor

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 23:29
937 citiri
Kovesi: O sa vedem in presa discutii despre licitatii trucate si noi, DNA, sa stam sa ne uitam la televizor
Foto: Arhiva/Ziare.com

O inechitate sociala, cum este aceea a conditiilor din penitenicare, nu poate fi corectata printr-o alta inechitate de tipul gratierii si dezincriminarii partiale a abuzului in serviciu, care ar aduce deservicii atat societatii, cat si justitiei, afirma procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Intr-un interviu pentru News.ro, Kovesi mai spune ca introducerea plangerii prealabile drept conditie pentru abuzul in serviciu, de exemplu, va face imposibile unele anchete.

"O modificare care practic ar duce la imposibilitatea investigarii faptei de abuz in serviciu. Va puteti imagina ca un presedinte de CJ sau un primar care imparte contractele dupa bunul plac si care face licitatii trucate face plangere prealabila in numele institutiei? Sa vedem daca Curtea de Conturi, prin obligatiile pe care le are sa verifice modul in care se cheltuie banul public, vine sa faca control in anul urmator.

De multe ori in cadrul acestor controale se descopereau indicii de savarsire a faptelor de abuz in serviciu si erau sesizate organele de politie sau parchetele. O sa vedem in mass-media discutii si dezbateri despre licitatii trucate si noi, DNA, sa stam sa ne uitam la televizor fara sa putem interveni si fara sa putem sa facem anchete. Daca nu vom putea sa primim o plangere, noi nu vom putea investiga aceste lucruri", a punctat sefa DNA.

Kovesi spune ca a aflat de proiectele de ordonante miercuri, in ziua in care ele au fost facute publice.

"Am aflat in ziua in care urma sa se discute la guvern despre aceste proiecte, pentru ca au existat tot felul de informatii in spatiul public ca se lucreaza la acest proiect, dar confirmarea am avut-o abia in momentul in care ministrul Justitiei a spus ca va trimite aceste proiecte la parchete si la instante pentru un punct de vedere. In cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.) am primit in jurul pranzului aceste proiecte pentru a exprima un punct de vedere", a mai spus Kovesi.

Sefa DNA arata ca atat modul secret in care s-a lucrat la aceste proiecte cat si continutul lor sunt indicii ca sunt "cu dedicatie" pentru "anumite persoane, care au avut anumite calitati".

"In primul rand, de ce a existat un atat de mare secret? Asta ne-am intrebat si noi. Ne-am lamurit intre timp, pentru ca nu este orice ordonanta. Este o ordonanta dedicata anumitor persoane, care au avut anumite calitati. Nu stiu daca este o ordonanta esentiala pentru justitie. Daca ne uitam in aceasta ordonanta de modificare a Codului Penal, vom observa ca in ...citeste mai departe despre "Kovesi: O sa vedem in presa discutii despre licitatii trucate si noi, DNA, sa stam sa ne uitam la televizor" pe Ziare.com

#Kovesi reactie ordonante Justitie , #Stiri Administratie