Dosarul "Polaris"- Radu Mazare: Cum au ajuns constantenii sa plateasca cea mai mare taxa de gunoi din tara

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 16:39
950 citiri

Unul dintre martorii din dosarul in care fostul primar al Constantei Radu Mazare (foto) a fost trimis in judecata pentru ca ar fi primit mita opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la firma Polaris a povestit magistratilor cum a crescut pretul gunoiului in Constanta.

Procesul se judeca in lipsa lui Radu Mazare, pe numele caruia Inalta Curte a emis un mandat de arestare in lipsa dupa ce fostul primar a cerut azil politic in Madagscar. In acest caz, fostule edil este acuzat ca ar fi primit mita de la reprezentantii Polaris pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte privind salubrizarea orasului.

Cazul, pe scurt

Pe scurt, procurorii DNA au stabilit ca tarifele pentru colectarea si trasportul gunoiului la Constanta erau supraevaluate, iar datele privind cantitatile de deseuri menajere erau umflate artificial. Pentru a putea face aceste inginerii, firma care strange gunoiul, Polaris M Holding, controlata de fostul deputat Eduard Martin (PSD), ar fi dat mita enorma: aproape 7 milioane de euro. Spaga ar fi fost mascata prin contracte de publicitate fictive incheiate cu Soti Cable Neptun, televiziune infiintata de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky.

Polaris a castigat, in 2008, licitatia organizata de Primaria Constanta pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract incheiat pe 25 de ani, la un pret total de aproximativ 335 milioane de euro.

Marturia directoarei

Virginia Uzun, fosta directoare in cadrul Primariei Constanta, a dat astazi detalii instantei despre taxa de ridicare a gunoiului menajer. "In anul 2001 era aproximativ 1 leu. A crescut, iar in 2012 a ajuns la 3 lei; apoi a fost modificata, calculata pe transele de venit, in baza unor HG-uri si hotarari ale Consiliului Local, intre 3 si 10 lei, in 5 categorii. La sfarsitul anului 2012, Directia Financiara ne-a transmis propunerea de majorare a taxei. Taxa a fost redusa, incepand cu 2016, la 3 lei, nediferentiat. Din 2018, taxa a crescut la 5 lei", a explicat Virginia Uzun.

Martorul a dat detalii despre modul in care erau stabilite taxele locale si cum erau justificate scaderile si maririle taxelor. "In 2016, cand s-au scazut, s-a motivat ca taxa de habitat era impovaratoare pentru populatie", a spus directoarea. "In ce priveste nivelul taxei, suma de 3 lei era cea mai mica din orasele cu care Constanta se putea compara, insa ulterior, cand a fost major ...citeste mai departe despre "Dosarul "Polaris"- Radu Mazare: Cum au ajuns constantenii sa plateasca cea mai mare taxa de gunoi din tara" pe Ziare.com

#radu mazare polaris, #polaris strutinsky, #audieri curtea suprema, #mazare suprema audieri martori , #Stiri Administratie