Deocamdata mai e voie cu laptopul in avion, dar americanii nu renunta. De ce ar fi o masura riscanta

Vineri, 19 Mai 2017, ora 08:27
1094 citiri
Deocamdata mai e voie cu laptopul in avion, dar americanii nu renunta. De ce ar fi o masura riscanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii SUA si UE, reuniti la Bruxelles, nu au luat inca nicio decizie privind interzicerea de laptopuri, tablete si e-reader in bagajul de mana pe zborurile din Europa cu destinatia SUA. Urmeaza noi consultari.

Potrivit Comisiei Europene, autoritatile americane nu au anuntat, la Bruxelles, ca decizia ar fi fost deja luata, convorbirile fiind, potrivit comisarului european Dimitris Avramopoulos, "constructive". Chiar pentru saptamana viitoare sunt programate noi intalniri la nivel de experti la Washington.

Certa este deocamdata doar o amanare a deciziei. Administratia Trump a hotarat deja in luna martie interzicea electronicelor mari la bordul avioanelor aflate in drum din opt state musulmane in SUA. Conform informatiilor oferite de serviciile secrete, exista pericolul ca in aceste aparate sa fie ascuns explozibil. Si anume in asa fel incat sa nu fie descoperit la controlul bagajului de mana din aeroporturi, inainte de decolare.

O masura controversata

Tentativa autoritatilor americane e controversata din mai multe motive.

Laptopurile care nu pot fi luate la bord raman in bagajul de cala. In cazul in care intr-unul din aparatele electronice ar fi ascuns explozibil, acesta ar putea fi actionat si prin telecomanda de la distanta. Apoi, daca se afla la gramada mai multe aparate electronice, bateriile lor ar putea deveni usor o sursa de incendiu, apreciaza Cord Schellenberg, expert in securitate aviatica din Hamburg.

O alta chestiune neclara e ca autoritatea de resort americana nu a vorbit deocamdata de interzicerea telefoanelor mobile inteligente la bord, desi un smartphone nu se deosebeste cu mult de aparatele electronice mari si nu e exclus sa poata contine de asemenea explozibil.

Fara laptop in avion? Pasagerii ar ajunge sa plateasca peste 1 miliard de dolari daca masura se aplica si in UEIATA: Interzicerea laptop-urilor la bordul avioanelor este inacceptabilaDe ce au interzis SUA si Marea Britanie dispozitivele electronice in avioane: Au gasit materiale explozive intr-un iPad falsMarea Britanie urmeaza exemplul SUA: A interzis laptopurile, tabletele si telefoanele mari la bordul avioanelor

"Toate acestea arata ca masura americana nu e tocmai gandita pana la capat", atrage atentia Schellenberg.

Si industria turismului lanseaza semnale de alarma. Potrivit Consiliului International al Aeroporturilor ACI Europe, masura pe care o intentioneaza SUA ar afecta peste 65 de milioane de pasageri anual (peste 3.250 de zboru ...citeste mai departe despre "Deocamdata mai e voie cu laptopul in avion, dar americanii nu renunta. De ce ar fi o masura riscanta" pe Ziare.com

#interzicere laptop avion, #interzicea electronicelor mari avioane , #Stiri Administratie