Inca de la anuntarea deciziei prin care sunt anulate toate hotararile de infiintare a celor 22 de companii municipale,primarul general Gabriela Firea a cerut Curtii de Apel Bucuresti motivarea de urgenta a acesteia.
Curtea de Apel Bucuresti sustine, in motivarea de marti, ca hotararile CGMB de infiintare a celor 22 de companii municipale sunt nelegale, deoarece trebuiau aprobate cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor locali in functie si nu cu majoritate simpla.
Completul care a luat aceasta decizie a fost format din judecatoarele Amelia Raluca Onisor, Alina Ghica si Nicoleta Nolden.
Instanta sustine ca societatile infiintate prin hotararile CGMB au obiecte de activitate variate: producerea, furnizarea energiei electrice si termice; servicii energetice si de mentenanta; realizarea activitatilor necesare asigurarii serviciului de iluminat public; administrarea si dezvoltarea infrastructurii unitatilor sanitare ale municipalitatii; protectia civila si activitatile de voluntariat; servicii in tehnologia informatiilor; construirea, dezvoltarea si administrarea de baze sportive si terenuri de sport; punerea in valoare si exploatarea obiectivelor turistice; administrarea parcurilor, gradinilor publice si strandurilor; serviciul de administrare a retelei de agrement; administrarea spatiilor publicitare; intretinerea materialului lemnos situat pe spatiile verzi; asigurarea protectiei si sigurantei obiectivelor de interes public si privat; consolidarea cladirilor cu risc seismic; servicii de coordonare/consultanta pentru proiectele de infrastructura mare; gestionarea unitara a fondului imobiliar; administrarea drumurilor si parcarilor publice; organizarea activitatii de transport local de persoane.
Magistratii arata ca aceste societati municipale s-au constituit din asocierea dintre CGMB si SC Service Ciclop SA, insa aceasta societate este detinuta de Primaria Capitalei si are doar 0,1% din actiunile companiilor municipale.
In consecinta, Municipiul Bucuresti detine controlul exclusiv asupra companiilor municipale, avand toate drepturile de vot, posibilitatea de a numi si de a revoca membrii organelor de administrare si de control, exercitand influenta exclusiva asupra intreprinderilor publice care urmau a fi constituite.
Aportul in numerar adus de Service Ciclop SA in fiecare companie municipala, care urma a fi infiintata, are o valoare modica, de 120 lei, fata de 119.800 lei - aportul Municipiului Bucuresti.
"Nu se poate ...citeste mai departe despre "Curtea de Apel Bucuresti ii arata Gabrielei Firea de ce cele 22 de companii muncipale sunt nelegale" pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.