Schimbarile de pe piata muncii in 2021. Care vor fi cele mai cautate competente de catre angajatori

Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 00:05
2386 citiri
Schimbarile de pe piata muncii in 2021. Care vor fi cele mai cautate competente de catre angajatori
World Economic Forum

Pandemia COVID-19 si-a pus amprenta din plin asupra pietei muncii, aflata intr-o continua schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitala din perspectiva modului de desfasurare al activitatilor, mutate in majoritatea cazurilor in mediul online.

Un raport facut de Forumul Economic Mondial arata ca predictiile din piata muncii sunt dificil de facut in actualul context, in care companii de diferite marimi si-au redus structurile de personal, adaptandu-si business-ul.

Principala tendinta din piata muncii in 2021 va ramane adaptarea tehnologica, urmata de automatizare. Aceasta a doua tendinta va duce la o modificare majora a activitatilor, a locurilor de munca si a competentelor care vor fi necesare in piata muncii pana in anul 2025.

Taieri de personal

Conform raportului citat, anul 2021 reprezinta un an de cotitura pentru a face trecerea, pana in 2025, la o situatie in care jumtate din activitati vor putea fi robotizate si, in consecinta, o serie de meserii facute acum de oameni, vor fi desfiintate. De asemenea, companiile anticipeaza ca accelerarea procesului de tehnologizare va duce la o taiere de personal.

De asemenea, Forumul Economic Mondial avertizeaza ca numarul de locuri de munca nou create nu va depasi numarul de locuri de munca desfiintate, ca urmare a noilor tendinte aparute in context pandemic.

Sistemul de telemunca, pastrat

Mai mult de 40% din companii intentioneaza sa pastreze strict sistemul de munca remote, din confortul casei. Totusi, pentru a pastra sentimentul de apartenenta al angajatilor, angajatorii iau in calcul sa le pune sa dispozitie oamenilor un set de instrumente digitale, care sa ii ajute sa se conecteze si sa colaboreze usor dar sa si fie productivi in acelasi timp.

De asemenea, o alta consecinta a pandemiei o reprezinta mutarea activitatilor de invatare continua si traininguri in mediul online, componenta care va continua si in 2021. Totodata, pandemia a accelerat nevoia de reconversie profesionala.

Concret, 40% din cei cuprinsi in piata muncii vor fi nevoiti sa isi schimbe competentele in urmatorii ani pentru a se adapta noilor roluri pe care le vor ocupa in companii.

Ce joburi vor fi automatizate

Raportul facut de Forumul Economic Mondial arata si care sunt joburile in pericol de a fi desfiintate: operatorii de calculator, operatorii de call center, casierii, asistenta legala sunt doar cateva dintre acestea.

Turbulentele din piata muncii le pot pune serioase probleme celor aflati la incep ...citeste mai departe despre "Schimbarile de pe piata muncii in 2021. Care vor fi cele mai cautate competente de catre angajatori" pe Ziare.com

4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar...
Compania care le oferă angajaților bonusuri de până la 10.000 de euro: ”Într-un an dificil, au avut o performanţă foarte bună”
Compania care le oferă angajaților bonusuri de până la 10.000 de euro: ”Într-un an dificil, au avut o performanţă foarte bună”
Angajaţii producătorului de maşini de lux Porsche AG vor primi un bonus de până la 9.690 de euro (10.587 dolari) datorită rezultatelor solide din 2023, transmite DPA. Valoarea bonusului...
#piata muncii, #telemunca, #angajati , #Stiri Administratie