Analiza: Comisia de la Venetia bate obrazul CCR si ii livreaza lui Iohannis argumentele prin care ar fi putut sa nu o revoce pe Kovesi

Sambata, 14 Iulie 2018, ora 12:40
823 citiri
Analiza: Comisia de la Venetia bate obrazul CCR si ii livreaza lui Iohannis argumentele prin care ar fi putut sa nu o revoce pe Kovesi

Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei pune sub semnul intrebarii decizia Curtii Constitutionale de a-i cere presedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Kovesi de la sefia DNA, notand contradictiile pe care le ridica.

Astfel, Comisia de la Venetia reia, meticulos, intreg contextul de jurisprundenta a CCR in ceea ce priveste procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA. Fara a arata cu degetul si fara comentarii stufoase, organismul european remarca insa cat se poate de fara de echivoc contradictia dintre doua decizii succesive ale Curtii in aceasta privinta.

La punctul 56 din raportul pe care Comisia de la Venetia l-a facut public vineri, este amintita decizia judecatorilor constitutionali privind proiectul de amendare a Legii nr. 303/2014, in care CCR a constatat ca limitarea puterii presedintelui (la un singur refuz) in ceea ce priveste propunerea pe care ministrul Justitiei o face pentru functia de procuror-sef nu ridica obiectii de constitutionalitate.

"Prin contrast", noteaza Comisia de la Venetia, intr-o decizie din 2005, aceeasi Curte Constitutionala a decis ca rolul Presedintelui in procedura de numire a procurorilor nu poate fi pur formal.

"Aceste judecati diferite sunt greu de reconciliat, iar situatia constitutionala exacta pentru numirile procurorilor-sef ramane in acest fel neclara", noteaza Comisia de la Venetia.

Impactul acestor decizii contradictorii merge insa mai departe de numirile procurorilor-sef si pune in culpa relatia dintre magistrati si puterea executiva.

Este limpede, arata raportul Comisiei de la Venetia, ca ministrul Justitiei primeste via CCR puteri sporite cand, de fapt, contextul necesita o mai mare intarire a independentei magistratilor si a rolurilor pe care trebuie sa le detina Presedintele si CSM, tocmai pentru a balansa puterile ministrului.

Dupa ce sunt astfel puse in oglinda decizii contradictorii ale Curtii, concluzia este direct adresata judecatorilor constitutionali: "Curtea Constitutionala are autoritatea de a interpreta Constitutia intr-o maniera proprie si nu este de compententa Comisiei de la Venetia sa conteste aceasta interpretare".

Cheia de lectura a acestui paragraf este la indemana: dupa ce constata ca CCR si-a modificat radical propria interpretare a aceleiasi Constitutii, Comisia de la Venetia plaseaza intreaga responsabilitate pe umerii celor noua magistrati constitutionali.

De altfel, Comisia de la Venetia a amintit CCR, nu mai depart ...citeste mai departe despre "Analiza: Comisia de la Venetia bate obrazul CCR si ii livreaza lui Iohannis argumentele prin care ar fi putut sa nu o revoce pe Kovesi" pe Ziare.com

#CCR Comisia de la Venetia Iohannis , #Stiri Administratie