Comisia de la Venetia aminteste CCR ca, intr-o societate democratica, deciziile Curtii sunt supuse criticii - corespondenta oficiala

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 14:16
934 citiri

CCR a publicat, vineri, intreaga corespondenta purtata cu Comisia de la Venetia, pe care a sesizat-o de doua ori, denuntand presiuni exercitate asupra sa.

In raspuns, forul european le aminteste judecatorilor ca hotararile constitutionale pot fi criticate intr-o democratie, chiar daca sunt obligatorii, dar si ca CCR are o mare responsabilitate in a adopta decizii conforme Constitutiei.

Astfel, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, a raspuns judecatorilor constitutionali ai Romaniei, spunandu-le ca libertatea de exprimare este "o valoare fundamentala intr-un stat democratic, dar detinatorii functiilor publice trebuie sa se abtina in criticile lor".

Comisia precizeaza, in acelasi raspuns, ca deciziile Curtilor constitutionale sunt obligatorii si trebuie sa fie respectate, iar "criticile nerespectuoase si apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curtii sunt inadmisibile".

"Aceasta pozitie importanta a Curtilor Constitutionale vine, de asemenea, cu o inalta responsabilitate a Curtilor de a adopta decizii care sa fie in conformitate cu Constitutia si cu principiile sale.

La cea de-a 115-a sesiune plenara (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Venetia a discutat despre reforma judiciara din Romania. In considerarea urgentei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor si Biroului Comisiei pentru a pregati o opinie preliminara in luna iulie.

Opinia preliminara se va referi cu siguranta la deciziile adoptate de Curtea Dumneavoastra", se arata in raspunsul trimis CCR, care confirma ceea ce Ziare.com a scris cu cateva zile in urma.

Amintim ca judecatorii CCR au sesizat Comisia de la Venetia de doua ori, reclamand presiunile la care sunt supusi atat dupa decizia in cazul revocarii Kovesi, cat si in cazul intalnirii dintre judecatorul Petre Lazaroiu si fostul consilier prezidential Simina Tanasescu.

Astfel, in 5 iunie, plenul CCR a decis sesizarea secretarului general al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene "in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului - garantul suprematiei Constitutiei - fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale".

Aceasta sesizare a ...citeste mai departe despre "Comisia de la Venetia aminteste CCR ca, intr-o societate democratica, deciziile Curtii sunt supuse criticii - corespondenta oficiala" pe Ziare.com

#CCR Comisia de la Venetia, #Iohannis Kovesi revocare , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

-0.0004

1 USD = 4.5521 RON

0.0144
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  5. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  6. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  7. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  8. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  9. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul