Raluca Turcan: Casele Judetene de Pensii au obligatia sa ia in calcul toate documentele suplimentare de contributivitate ale pensionarilor

Miercuri, 26 Mai 2021, ora 15:01
643 citiri
Raluca Turcan: Casele Judetene de Pensii au obligatia sa ia in calcul toate documentele suplimentare de contributivitate ale pensionarilor
Doi pensionari stau de vorba FOTO Pixabay.com

Toate Casele Judetene de Pensii vor avea obligatia sa analizeze documentele suplimentare de contributivitate depuse de pensionari la dosarul de pensie, a declarat, miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, in conferinta de presa de la finalul vizitei efectuate la Casa Nationala de Pensii Publice.

"Am decis astazi sa emitem un nou ordin de ministru in procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, intrucat am constatat cateva aspecte care trebuiau obligatoriu reglementate. Unu: pensionari care de o viata intreaga asteapta sa li se faca dreptate se adresau Caselor Judetene de Pensii pentru ca in dosarele de pensii pe care le aveau detineau o serie de documente care sa ateste factori suplimentari de contributivitate.

Doi: neexistand un cadru legal pana in momentul de fata care sa oblige Casele Judetene de Pensii sa ia in evaluare acesti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau si includeau in baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinte, altele nu, lucru care evident crea si creeaza in continuare un tratament discriminatoriu", a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat ca, in urma acestui ordin, toate Casele Judetene de Pensii trebuie sa trateze unitar cererile pensionarilor privind informatiile luate in calcul in dosarele de pensie.

Dupa ce terminam noua lege a pensiilor dorim cu totii ca orice dosar cu sina sa nu mai fie deschis si toate informatiile care atesta contributivitate, vechime, specializare, sa fie operate in format electronic.

Aceasta a fost solicitarea pe care am facut-o astazi Caselor Judetene de Pensii - sa ia in serios acest proces, sa trateze oamenii cu empatie, pentru ca sunt unii care pe buna dreptate aveau adeverinte care sa ateste contributivitate pentru dosare, dar intrucat s-au pensionat inainte de anul 2001, cand anumiti factori de contributivitate nu erau luati in calcul, atunci nu si-au mai depus documentele la dosare. Deci din acest moment exista aceasta obligatie de tratament unitar a Caselor Judetene de Pensii pentru oameni care chiar asteapta sa li se faca dreptate, intai si intai prin imbunatatirea tuturor informatiilor din dosare si apoi prin recalcularea finala a pensiilor", a mentionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a estimat ca pana la adoptarea unei noi legi a pensiilor pensionarii vor continua sa castige in instanta procese prin care contesta nivelul pensiilor calculate de stat.

"Mai mult decat atat, sunt ...citeste mai departe despre "Raluca Turcan: Casele Judetene de Pensii au obligatia sa ia in calcul toate documentele suplimentare de contributivitate ale pensionarilor" pe Ziare.com

#pensie, #recalculare, #legea pensiilor , #Stiri Administratie