Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE: Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita

ANRE: Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita

Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea, scrie economica.net. Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat un ordin in acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie sa le suporte distribuitorul.

Documentul, care este inca din faza de dezbatere publica, contine si alte prevederi fata de forma initiala, dar, pentru toti consumatorii casnici ideea de principiu ramane: racordarea la reteaua de gaze a consumatorilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea. Asta dupa ce Ordinul ANRE 179 va fi publicat in Monitorul Oficial.

"Costurile vor fi recuperate din tarif!"

Sunt si voci care critica aceasta decizie. Fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu spune, la Digi24, ca aceasta masura nu are nicio logica, iar costurile vor fi recuperate din tarif.

Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Siguri ca aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populista, pe care speram sa nu o mai vad in Romania. Cineva trebuie sa plateasca. Platesc companiile? Pai companiile inchid si pleaca. Plateste statul? De unde sa plateasca statul? Probabil vom plati noi, ceilalti consumatori. Adica este cineva in varful dealului care vrea sa se conecteze, costa 5 milioane de euro. Trebuie sa-l conectam si apoi vom plati cu totii. Ce vom plati? La gaz natural, gaz natural care este un combustibil poluant. Cred ca suntem intr-o alta epoca, suntem cu 2 secole in urma de cum functioneaza aceasta lume.

Aruncam cu banii pe geam? Trebuie sa terminam cu aceste populisme, cu aceste tampenii. Nu este economic. Este o prostie din toate punctele de vedere. Eu ii inteleg pe acei oameni. Multi in Romania se incalzesc cu paie, cu coceni, cu ce gasesc. Trebuie ajutati, dar nu asa. Sunt alte solutii: vorbim de pompe de caldura, de panouri fotovoltaice. De ce mai construim 3 - 4 centrale nucleare? De ce ne-am dus in America, am semnat un contract si luam imprumuturi ca sa construim centrale nuclare? Ca oamenii sa se incalzeasca pe electric. Mai avem gaz pentru cativa ani. Ce-o sa facem? O sa cumparam gaze de la rusi?

Ce contine Ordinul ANRE

Etapele de racordare la sistemul de distributie a gazelor naturale.

Art. 4 - (1) Pentru realizarea racordarii la SD a solicitantilor prevazuti la art. 2 lit. a)-e) se parcurg urmatoarele etape:

a) depunerea si inregistrarea la OSD a cererii de racordare la SD insotita de documentele prevazute la art. 8 alin. (2 ...citeste mai departe despre "ANRE: Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 698 ori