ANI a depistat inca trei deputati in conflict de interese

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 10:32
1359 citiri
ANI a depistat inca trei deputati in conflict de interese
Sursa foto: Realitatea.net

Agentia Nationala de Integritate solicita Parchetului General cercetarea penala pentru conflict de interese a trei deputati reprezentand minoritatile nationale - Mircovici Niculae, Adrian Miroslav Merka si Mircea Grosaru, precum si a fostului deputat PSD Luminita Iordache, acestia fiind acuzati ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Potrivit unui comunicat al ANI, Mircovici Niculae (Uniunea Bulgara din Banat - Romania) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de deputat, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia sotia sa a fost angajata in perioada 5 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010 in functia de referent in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 35, Timis.

De asemenea, Mircovici Niculae a incalcat dispozitiile art. 253 (1) din Codul Penal al Romaniei, intrucat a avizat contractul individual de munca incheiat de sotia sa cu Camera Deputatilor, decizie in urma careia sotia a realizat un venit net in suma totala de 20.387 lei.

Adrian Miroslav Merka (Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece, in calitate de deputat, a solicitat angajarea si a avizat contractele individuale de munca ale parintilor sai, prin care acestia au fost angajati in perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 in functia de sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar.

In urma semnarii contractelor de munca respective, mama deputatului a realizat venituri de 28.245 lei, iar tatal sau a realizat venituri de 4.533 lei.

Mircea Grosaru (Asociatia Italienilor din Romania) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece in calitate de deputat a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca prin care sotia sa a fost angajata in perioada 15 decembrie 2008 - 1 februarie 2011 in functia de consilier in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 7, Botosani, realizand un venit de de 66.745 lei.

Luminita Iordache (2008-2010, deputat PSD; aprilie 2010-2012, deputat independent) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese deoarece a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata in perioada 17 februarie 2009 - 1 martie 2011 in functia de referent in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24, Iasi, Colegiul uninominal nr. 1, realizand un venit de 19.078 lei.

ANI sustine ca cei patru deputati nu au respectat dispozitiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

Potrivit art. 253 (1) din Codul Penal al Romaniei, "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

#dosare deputati ANI, #conflict interese deputati, #Mircovici Niculae conflict interese, #Adrian Miroslav Merka ANI, #Mircea Grosaru conflict interese, #Luminita Iordache conflict interese , #Stiri Administratie