Ce riști dacă te urci la volan cu asigurarea auto expirată

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 03:45
439 citiri
Ce riști dacă te urci la volan cu asigurarea auto expirată
Pierderile financiare sunt și mai mari în cazul unui accident FOTO Unsplash

Pe străzile din România circulă mult mai mulți șoferi cu asigurarea auto expirată decât am crede. Unii o fac conștient, pe când alții pur și simplu au uitat complet de ea și nu și-au dat seama că a expirat. Indiferent de situație, toți răspund la fel în fața legii.

Dacă te aventurezi pe străzi fără să ai o asigurare auto valabilă, atunci există două scenarii în care nu ai vrea să ajungi. Primul este să te oprească poliția și să îți ceară documentele, iar al doilea este să fii implicat într-un accident.

Ce riști dacă nu ai asigurare auto

Potrivit Legii nr. 132/2017, articolul 37, alineatul 9, trebuie să scoți din buzunar între 1.000 și 2.000 de lei, plus că ți se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

”(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției”, prevede legea.

Mai mult, se poate ajunge inclusiv la reținerea plăcuțelor de înmatriculare. În cazuri extreme, în care asigurarea a expirat de mai mult de trei luni de la data constatării, există posibilitatea suspendării posibilității înmatriculării. În esența, autovehiculul poate fi radiat din circulație dacă nu se face dovada plății asigurării în 30 de zile de la data constatării.

În cazul în care se constată lipsa poliței RCA, polițistul rutier va elibera o dovada înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Ce se întâmplă dacă faci accident și nu ai asigurare auto

Dacă ești implicat într-un accident și nu ai asigurare auto, ești bun de plată, indiferent a cui a fost vina. Practic, vei suporta costurile reparațiilor ambelor mașini. ...citeste mai departe despre "Ce riști dacă te urci la volan cu asigurarea auto expirată" pe Ziare.com

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#asigurare auto, #accident, #masina, #politie , #Stiri Administratie