Al Jazeera scrie despre Romania in vreme de pandemie: Autoritatile spun ca au de toate, medicii disperati apeleaza la micii producatori pentru echipamente

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 14:18
768 citiri
Al Jazeera scrie despre Romania in vreme de pandemie: Autoritatile spun ca au de toate, medicii disperati apeleaza la micii producatori pentru echipamente
Foto: Arhiva Ziare.com

Al Jazeera, site-ul televiziunii qatareze, scrie despre cum face fata Romania crizei provocate de coronavirus: autoritatile spun ca avem echipamentele necesare pentru protectia cadrelor medicale, in timp ce medicii apeleaza disperati la micii producatori...

"Unde statul roman s-a chinuit, poporul roman a facut un pas in fata", titreaza sursa citata.

"In ultimii 30 de ani, sistemul medical din Romania a avut de suferit din cauza coruptiei la nivel inalt, emigrarea personalului medical si din cauza faptului ca aloca cei mai putini bani pe cap de locuitor pentru cheltuieli cu asistenta medicala. Deci nu e de mirare ca, odata cu pandemia de coronavirus, aceasta tara se afla in fata unei provocari imense. Pana la urma, vedem cu totii cum sisteme medicale bine dezvoltate se apropie de colaps in aceasta perioada, in conditiile in care tot globul e afectat.

Presa din Romania a tot publicat materiale cu marturii ale medicilor aflati in prima linie si care s-au plans de lipsa de materiale sanitare, inclusiv masti si viziere, in timp ce oficialii declarau ca tot personalul medical este protejat. Ceea ce e si mai rau, spun analistii, autoritatile nu au dat dovada de transparenta in legatura cu acest aspect si nu au recunoscut de la inceput faptul ca nu au materialele necesare", scriu jurnalistii de la Al Jazeera.

Ei il citeaza pe Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care marti a declarat intr-un interviu: "In ianuarie, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat aceasta pandemie, a fost creata o comisie si am inceput procedurile de achizitie pentru echipamente de protectie, biocide si medicamente.

Pe masura ce contractele de achizitie s-au materializat, am acordat prioritate distributiei echipamentelor catre zonele cu cel mai mare risc de expunere pentru personalul medical, cum ar fi spitalele de boli infectioase, unitatile de terapie intensiva, unitatile de urgenta si SMURD".

Intr-o informare din 13 aprilie, Grupul de Comunicare Stratefica anunta ca 812 cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, ceea ce inseamna peste 12% din numarul total de persoane bolnave pana la acel moment. Dintre acestea, 420 sunt din Suceava, iar alte 103 din Bucuresti.

"Horatiu Moldovan spune ca situatia din Suceava nu a fost cauzata de lipsa echipamentelor, ci de un management deficitar. Oricare ar fi cauza reala, medicii de acolo sustin ca isi spalau constant mastile de protectie, pentru a le refolosi.

Dar unde statul roman s- ...citeste mai departe despre "Al Jazeera scrie despre Romania in vreme de pandemie: Autoritatile spun ca au de toate, medicii disperati apeleaza la micii producatori pentru echipamente" pe Ziare.com

#al jazeera romania pandemie coronavirus , #Stiri Administratie