Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European si Consiliul, acord pentru conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Parlamentul European si Consiliul, acord pentru conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Negociatorii Parlamentului European si cei ai Consiliului au ajuns joi, 5 noiembrie, la un acord in ceea ce priveste conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre UE. O conferinta de presa pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora Romaniei.

Anuntul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.

Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.

password: ruleoflaw- CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020

Deputatii europeni au reusit sa se asigure ca noua lege nu se aplica numai atunci cand fondurile UE sunt utilizate in mod abuziv, cum ar fi cazurile de coruptie sau frauda. Se va aplica, de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie sa le respecte, precum libertatea, democratia, egalitatea si respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor, se arata intr-un comunicat emis de Parlamentul European.

Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, ca frauda fiscala si evaziunea fiscala sunt considerate posibile incalcari, incluzand atat cazuri individuale, cat si probleme raspandite si recurente.

Pentru a se asigura ca beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studentii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiti pentru actiunile guvernelor lor, deputatii europeni au insistat ca acestia pot depune o plangere la Comisie prin intermediul unei platforme web prin care se va asigura faptul ca vor primi sumele datorate. Comisia va avea, de asemenea, posibilitatea de a efectua o corectie financiara prin reducerea urmatoarei transe de sprijin UE catre tara respectiva.

Deputatii au reusit sa scurteze timpul pe care il vor avea institutiile UE pentru adoptarea masurilor impotriva unui stat membru, daca se identifica riscurile de incalcare a statului de drept, la maximum 7-9 luni (in scadere de la 12-13 luni, cum fusese initial solicitat de Consiliu).

Dupa stabilirea existentei unei incalcari, Comisia va propune declansarea mecanismului de conditionalitate impotriva unui guvern al UE. Consiliul va avea apoi o luna pentru a adopta masurile propuse (sau trei luni in cazuri exceptionale), cu majoritate calificata. Comisia isi va folosi drepturile pentru a convoca Consiliul care se va asigura ca termenul este respectat.

Urmatorul pas? Aco ...citeste mai departe despre "Parlamentul European si Consiliul, acord pentru conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 460 ori