REGIONALIZARE. Care sunt polii economici ai Romaniei cu cele mai grele pietre de moara

Marti, 21 Mai 2013, ora 06:34
8406 citiri
REGIONALIZARE. Care sunt polii economici ai Romaniei cu cele mai grele pietre de moara
Brasov, unul dintre polii economici care va trebui sa "traga" dupa el judete sarace (Harghita, Covasna)

Viitoarele regiuni de dezvoltare se vor baza pe sustinerea catorva poli socio-economici, reprezentati prin judete foarte bine dezvoltate, care vor avea misiunea de a sustine si zonele sarace. Business24 prezinta harta bunastarii si a saraciei in Romania, in functie de viitoarea impartire administrativ-teritoriala.

In Romania exista doar cinci judete dezvoltate bine din punct de vedere socio-economic, preponderent in partea de centru-vest a tarii: Ilfov, Brasov, Cluj, Sibiu si Timis. Ierarhizarea s-a facut pe baza Indicelui de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL), care ia in calcul sapte indicatori ddiferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.

Analiza intreprinsa asupra a aproape 90% dintre cele 3181 de localitati urbane si rurale indica faptul ca localitatile cele mai dezvoltate in Romania sunt orase mari, situate in apropierea unor cai de comunicatie importante, cu puternica atractie a navetistilor pentru lucru, localizate in special in Banat, Transilvania sau Dobrogea, in judete cu pondere mare a ocuparii neagricole a populatiei.

La polul opus, saracia maxima tinde sa fie localizata in regiunile rurale cu densitate redusa a populatiei, slaba conectare la retelele de comunicare urbana si nationala sau internationala si populatie care dispune de un capital relational redus.

Pentru reducerea decalajelor dintre localitati, judetele dezvoltate vor avea misiunea de a impusiona zonele sarace din viitoarele 7 sau 8 regiuni de dezvoltare propuse de raportul "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei", realizat de Consiliul Consultativ CONREG:

Muntenia fara Ilfov, mai saraca decat Moldova

Dupa cum indica harta de mai sus, cea mai saraca regiune este in momentul de fata Muntenia: "Imaginea publica de situare a polului saraciei in Moldova este corectata prin datele foarte puternice pe care este construit IDSL. Mai mult, daca plasam analiza cu un nivel teritorial mai jos vom constata ca cele mai sarace judete ale tarii sub aspect social sunt nu in Moldova, ci in sudul tarii, la Teleorman (IDSL - 50) si Giurgiu (IDSL - 53), comparativ cu Botosani si Vaslui, care au un indice de dezvoltare sociala de 55", se arata in studiul CONREG.

In Moldova, factorii majori, responsabili pentru o astfel de schimbare, sunt asociati cu dinamica plecarilor pentru lucru in strainatate, a remitentelor asociate lor dar si a veniturilor din agricultura. Emigrarile din Moldova, preponderent in Italia, au fost realizate mai devreme decat in Muntenia. O alta explicatie pentru situatia Munteniei este data de proximitatea judetului Ilfov si a Capitalei, care atrag forta de munca bine calificata, studenti, investitii etc.

In cazul in care Muntenia Sud nu va cuprinde si zona Ilfov, polii de crestere ai regiunii raman Arges si Prahova, cele mai dezvoltate doua judete, care vor "duce in spate" Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita.

Dunarea de Jos, o regiune sutinuta de porturi

Cel mai performant judet din regiunea Dunarea este Constanta, care nu atinge insa valori maxime ale IDSL. Totusi, Galati si Braila vin din spate, pentru a sustine judete precum Tulcea, Buzau si Vrancea.

Iasi trage de Botosani si Vaslui, in Moldova Nord

Cel mai dezvoltat judet din regiunea Moldova Nord este Iasi, care se afla totusi la un nivel mediu de dezvoltare, in comparatie cu restul teritoriului. Suceava, Neamt si Bacau inregistreaza niveluri de dezvoltare inferioare, iar in Vaslui si Botosani domneste saracia.

Transilvania Centrala, o regiune echilibrata

Transilvania Centrala este singura regiune cu doua judete care inregistreaza un nivel maxim de dezvoltare socio-economica: Brasov si Sibiu. Si celelalte judete din regiune tin pasul, Muresul avand un nivel de dezvoltare mediu-superior, iar Covasna, Harghita si Alba, mediu.

Transilvania de Nord-Vest intre doi poli: Cluj-Salaj

Clujul este cel mai dezvoltat judet din Transilvania de Nord-Vest si va avea misiunea de a sustine, mai ales judetul Salaj, cel mai sarac din regiune, inregistrand un nivel de dezvoltare mediu-inferior.

Banat Vest, cea mai performanta regiune administrativa

Banat Vest este cea mai performanta regiune a tarii, cu o situatie socio-economica foarte buna. Timis intra in categoria judetelor dezvoltate, iar situatia celorlalte zone este, de asemenea, optimista: Arad si Hunedoara inregistreaza un nivel mediu-superior, cel mai sarac judet fiind Caras-Severi, care se afla, totusi, la un nivel mediu, comparativ cu restul tarii.

Oltenia se zbate pentru o viata decenta

Cele mai dezvoltate judete din Oltenia, Dolj si Gorj, inregistreaza niveluri medii de dezvoltare. Valcea se afla sub media nationala, iar Olt si Mehedinti sunt judete care se lupta cu saracia.

#judete bogate Romania, #judete sarace Romania, #disparitati economice Romania, #regionalizare Romania , #Regionalizare