"Putem mentine pretul gazelor constant si dupa 1 ianuarie"

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 23:26
1295 citiri
"Putem mentine pretul gazelor constant si dupa 1 ianuarie"

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat luni la TMC ca pretul gazelor livrate consumatorilor casnici pot fi mentinute la acelasi nivel si dupa 1 ianuarie 2010, desi E.ON Romania cere scumpirea cu 15% a gazelor livrate populatiei.

"Anul acesta am stabilizat pretul la gaze, astfel ca pretul a ramas blocat in primele trei luni ale lui 2009. Au fost incercari prin care s-a vrut o majorare importanta. La 1 mai, am redus pretul cu 3% la factura finala de gaze pe baza costurilor de distributie pe care ANRE le-a considerat prea mari.

Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, dupa ce a mai fost efectuata o scadere de 5%", a declarat la The Money Channel, presedintele ANRE, Petru Lificiu.

E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori de gaze din Romania, considera ca ieftinirea de 8% operata de ANRE in acest an a fost total nejustificata.

Compania a amenintat totodata cu reducerea drastica a investitiilor in reabilitarea retelei si a avertizat ca aprovizionarea consumatorilor va fi serios afectata daca nu ii vor fi satisfacute cererile.

"Suntem prea putini pentru a invata rapid toate abilitatile pe care le au operatorii.

Acestia vin cu tot felul de costuri pe care nu stim cum sa le verificam. Uneori am taiat si 50% din preturile propuse de operatori si acestia au rezistat. Acest lucru arata clar cat de umflate sunt preturile. Reglementatorul trebuie sa aiba in vedere protectia consumatorului roman", a explicat Petre Lificiu.

Romania are un consum anual de circa 17 - 18 miliarde metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare parte din distributia si furnizarea de gaze este asigurata de GDF SUEZ si E.ON.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. 

Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
Un distribuitor de energie electrică și gaze din România a transmis luni, 14 octombrie, că a depistat peste 1.000 de cazuri de consum fraudulos în primele nouă luni ale anului. Conform...
Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
În primele opt luni ale anului, producția de energie în centralele solar fotovoltaice a crescut cu peste 60% comparativ cu aceeași perioadă a lui 2023, conform datelor publicate luni, 14...
#gaze, #energie, #anre, #pret , #Gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian