Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat luni la TMC ca pretul gazelor livrate consumatorilor casnici pot fi mentinute la acelasi nivel si dupa 1 ianuarie 2010, desi E.ON Romania cere scumpirea cu 15% a gazelor livrate populatiei.
"Anul acesta am stabilizat pretul la gaze, astfel ca pretul a ramas blocat in primele trei luni ale lui 2009. Au fost incercari prin care s-a vrut o majorare importanta. La 1 mai, am redus pretul cu 3% la factura finala de gaze pe baza costurilor de distributie pe care ANRE le-a considerat prea mari.
Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, dupa ce a mai fost efectuata o scadere de 5%", a declarat la The Money Channel, presedintele ANRE, Petru Lificiu.
E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori de gaze din Romania, considera ca ieftinirea de 8% operata de ANRE in acest an a fost total nejustificata.
Compania a amenintat totodata cu reducerea drastica a investitiilor in reabilitarea retelei si a avertizat ca aprovizionarea consumatorilor va fi serios afectata daca nu ii vor fi satisfacute cererile.
"Suntem prea putini pentru a invata rapid toate abilitatile pe care le au operatorii.
Acestia vin cu tot felul de costuri pe care nu stim cum sa le verificam. Uneori am taiat si 50% din preturile propuse de operatori si acestia au rezistat. Acest lucru arata clar cat de umflate sunt preturile. Reglementatorul trebuie sa aiba in vedere protectia consumatorului roman", a explicat Petre Lificiu.
Romania are un consum anual de circa 17 - 18 miliarde metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare parte din distributia si furnizarea de gaze este asigurata de GDF SUEZ si E.ON.
ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.