Albulescu: Oficialii FMI ne-au sugerat sa crestem pretul gazelor pana la nivelul celor internationale

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 13:38
2478 citiri
Albulescu: Oficialii FMI ne-au sugerat sa crestem pretul gazelor pana la nivelul celor internationale

Fondului Monetar International le-au sugerat autoritatilor romane sa creasca pretul gazelor de productie interna pana la nivelul celor de pe pietele internationale, insa acest lucru ar fi blocat industria, a declarat, vineri, Mihai Albulescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.

"Acum dau din casa: cei de la FMI ne-au spus ca, daca erau in locul nostru, ar fi majorat pretul gazelor interne la nivelul preturilor europene, adica la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Dar, daca am fi facut asa, am fi blocat industria, intrucat acestia (cei din industrie - n.r.) sunt inceti, n-au facut niciun fel de modernizare. Deci uitati-va in ce situatie suntem", a afirmat el, intr-un discurs care promova beneficiile extractiei gazelor de sist.

In prezent, pretul gazelor de productie interna pentru industrie este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar convergenta cu pretul de import va trebui atinsa la finele anului 2014, cand se va termina perioada de liberalizare a pietei.

Albulescu a subliniat faptul ca opinia publica este insuficient informata despre beneficiile exploatarii gazelor de sist.

"Ce ofera Chevron populatiei? Locuri de munca, investitii, drumuri? Trebuie sa le explicam oamenilor toate aceste lucruri. La fel, trebuie sa ne gandim pentru cati ani mai este suficient gazul pe care il avem acum. Nimeni nu stie. Pentru mine si copiii mei mai exista gaz, dar ce se va intampla dupa?", s-a intrebat oficialul ministerial.

El a propus infiintarea unui grup de specialisti care sa ofere toate aceste raspunsuri populatiei.

"Trebuie, incet, incet, sa lamurim populatia ca este un beneficiu pentru Romania. Din productia de acum, plus gazele din Marea Neagra, plus cele de sist ne vom putea asigura siguranta aprovizionarii cu gaze. Nu este nicio nenorocire exploatarea acestor gaze, ce vom face apoi cu el este alta treaba. Si va spun sincer: nicio firma din Europa nu poate face ce pot americanii", a sustinut Albulescu, amintind experienta americanilor in extractia gazelor de sist, care acum inseamna mai mult de un sfert din consumul de gaze din SUA.

Albulescu a mai spus ca nu se va putea vorbi de extractia gazelor de sist in Romania mai devreme de anii 2019-2020.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad, in judetul Vaslui. Compania si-a exprimat interesul pentru a explora si a extrage gaze de sist din aceste perimetre.

#preturi gaze naturale, #oficialii FMI, #gaze naturale Romania , #Gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO