Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curtea Constitutionala a decis: Statutul parlamentarilor este neconstitutional

Curtea Constitutionala a decis: Statutul parlamentarilor este neconstitutional


Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca noul statut al parlamentarilor este neconstitutional. CCR a declarat neconstitutional articolul care prevedea ca parlamentarii pot contesta in 45 de zile raportul ANI privind incompatibilitatea.

In aceste conditii, Statutul se va intoarce in Parlament, pentru a fi pus in acord cu decizia CC.

In 14 februarie, PDL si PPDD au depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor doua Camere.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a declarat ca sesizarea depusa la CC este semnata de 25 de parlamentari, dintre care 24 sunt ai PDL, iar unul este liderul de grup al PPDD din Senat.

"Am depus la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse ieri (13 februarie - n.r.), in sedinta Parlamentului, Statutului parlamentarilor. In principal, este vorba despre un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la ANI si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv", a precizat Radulescu.

Reprezentantul PDL a mai aratat ca in tot Dreptul romanesc si in tot Dreptul international nu exista un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, asa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificari.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, in 13 februarie, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "impotriva" si 36 de abtineri, Raportul privind cererea transmisa de presedintele Traian Basescu de reexaminare a Statutului parlamentarilor, in ultima forma a acestuia, stabilita de Comisia de statut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1450 ori