Borbely: La sfarsitul lunii ianuarie putem avea un verdict referitor la Rosia Montana

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 17:25
3019 citiri
Borbely: La sfarsitul lunii ianuarie putem avea un verdict referitor la Rosia Montana

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune ca o decizie privind exploatarea miniera de la Rosia Montana ar putea fi luata la sfarsitul lunii ianuarie si ca in acest moment el este convins in proportie de 90% ca acest proiect este benefic.

"O sa mai avem o comisie tehnica la inceputul acestui an, pentru ca am clarificat pe parcurs aceste probleme (...) Daca aceste conditii de mediu vor fi indeplinite, atunci vom propune Guvernului avizul", a declarat ministrul intr-o emisiune TVR Info.

"Va trebui luata o decizie. Eu cred ca, in ce ma priveste, daca nu intervin alte elemente - va trebui sa am o discutie cu comisia tehnica, din care eu nu fac parte - la sfarsitul lunii ianuarie, vom putea avea un verdict. Mai astept un raspuns si de la Ministerul Culturii... ", a adaugat Borbely.

Intrebat daca el e convins ca acest proiect este benefic, Borbely a raspuns: "Acum suntem 90 la suta". Liderul UDMR a mai afirmat ca in afara de componenta tehnica este si una politica in legatura cu acest caz, si ca presiunile sunt facute pe toate partidele politice, nu doar pe UDMR. "Cealalta componenta este politica. Suntem atacati si din sanul comunitatii maghiare, ca noi suntem cu cianura, ca nu stiu ce... Trebuie sa ne asumam aceasta raspundere. Vorbesc de UDMR si de Coalitie", a admis el.

Ministrul Mediului se declara insa multumit ca aceasta coalitie a avut curajul sa faca niste pasi importanti in legatura cu acest subiect.

"Pana in momentul de fata, am avut discutii si in Guvern si la Presedintie si am spus foarte clar: totusi, in acesti doi ani s-au intamplat mai multe decat in zece ani. Dar eu ca ministru al ministru al mediului trebuie sa am o atitudine din punct de vedere al mediului si am spus foarte clar ca nu o sa dau acest aviz pana cand nu sunt convins suta la suta ca proiectul corespunde prevederilor UE si nu va dauna mediului", a afirmat el.

Borbely sustine ca proiectul e ca "o poveste care nu se termina"

"E ca povestea in limba maghiara, povestea Cocosului rosu care nu se termina niciodata - asta e spiritul povestii, ca nu se termina niciodata. Deci si Rosia Montana este o poveste care nu se mai termina. Statul roman cand a decis in 2000 si a incheiat acel contract pagubos - ca putea sa incheie un contract mai avantajos, sa nu lase din mana - atunci trebuia sa spuna ca trebuie sa mutam 80 de case si eu, statul, va mut, nu vine investitorul".

"Si este o poveste care s-a derulat dupa aceea si din pacate a aratat si incapacitatea statului roman de a gestiona aceasta problema. Cand un stat are 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint, sa nu-mi spuna nimeni ca nu se gandeste sa exploateze acel zacamant", a mai aratat vicepresedintele politic al UDMR.

Borbely nu se asteapta ca Ungaria sa isi schimbe parerea despre acest proiect si a spus ca nu poate sa aiba o altfel de parere de vreme ce nu este in situatia Romaniei de a avea aceste resurse minerale.

"Nu poate sa-si reconsidere pentru ca ei acum mi se pare ca au si in Constitutie ca nu accepta folosirea cianurilor in minerit. Bun, ei nu au 300 de tone de aur, deci ei nu pot sa-si reconsidere pozitia. Dar au pus un set de intrebari, noi le-am raspuns din nou, am parcurs toate procedurile conform prevederilor directivelor UE", a conchis Laszlo Borbely.

#Borbely fonduri ministru, #Borbely Rosia Montana, #Romania Rosia Montana , #Administratia Publica