Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iohannis: Romania merge intr-o directie gresita, din punct de vedere economic. Generatiile urmatoare vor plati factura

Iohannis: Romania merge intr-o directie gresita, din punct de vedere economic. Generatiile urmatoare vor plati factura


Romania merge intr-o directie gresita din punct de vedere economic, ignorand investitiile si bazandu-se aproape exclusiv pe consum, insa situatia bugetara a tarii nu va putea fi cosmetizata la nesfarsit, iar generatiile urmatoare vor fi cele care vor plati factura, se arata intr-un mesaj al presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, prezentat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, marti, in deschiderea Forumului Pietei Financiare.

"In prezent, din punct de vedere economic, Romania merge intr-o directie gresita. Politicile actuale se regasesc pe contrasensul responsabilitatii economice. De aceea este deosebit de important ca sectorul financiar sa faca el insusi dovada preocuparii pentru sustenabilitate", arata seful statului.

Politica guvernamentala neglijeaza tocmai sursele vitale ale cresterii pe termen lung, respectiv investitiile, a subliniat el.

"Lipsa investitiilor in infrastructura de transport ne va costa foarte mult pe viitor. Din pacate, guvernarea actuala si-a demonstrat neputinta in a construi ceva durabil pentru viitorul Romaniei. In acelasi timp, povara deficitelor se tot accentueaza, cu implicatii asupra nivelului de trai al romanilor in viitor. Romania este singura tara din UE al carei deficit bugetar incepe cu cifra "3". Iar deficitul bugetar in crestere nu inseamna cifre abstracte, ci consecinte reale care afecteaza viata de zi cu zi a romanilor: preturi si inflatie in crestere, dobanzi inalte si indatorarea continua a Romaniei, adica a generatiilor viitoare", se arata in mesaj.

In continuare, Iohannis s-a referit la deficitul bugetar, aflat in crestere. In 2018, acest indicator a crescut cu 17%, la un nivel-record de peste 15 miliarde de euro, iar, in primul trimestru al acestui an, valoarea indicatorului a fost mai mare 34% fata de perioada similara a anului trecut.

"Suntem singura tara din regiune ale carei deficite comerciale se intensifica, iar acest lucru inseamna ca pierdem oportunitati pentru productia nationala. Cu totii am vazut, recent, ca guvernarea actuala indica productii-record in agricultura. Intr-adevar, Romania este in prezent campioana exporturilor de cereale, desi valoarea adaugata a productiei de cereale este una scazuta. Insa este cunoscut faptul ca, in acelasi timp, Romania este si campioana importurilor la alimente si de produse alimentare. Exportam cereale si importam alimente", continua mesajul citit de Marinescu.

Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile modelului economic volatil, bazat aproape exclusiv pe expansiunea consumului, care neglijeaza principalul motor de dezvoltare: investitiile.

"Trebuie sa inceteze acest mod de guvernare, care nu face decat sa transfere nota de plata in viitor. In conditii de normalitate, am fi asteptat de la Guvern garantii de sustenabilitate pentru viitor. Finantele publice ale Romaniei nu se pot baza la nesfarsit pe cosmetizarea situatiei bugetare. Mediul de afaceri si sectorul financiar resimt cel mai acut aceasta lipsa de credibilitate, alimentata si prin lipsa predictibilitatii, prin masuri hazardate si intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de inteles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiara", a mai transmis Iohannis.

El le-a aratat bancherilor si reprezentantilor institutiilor financiare prezenti la eveniment ca au un rol foarte important in ceea ce priveste educatia financiara a publicului larg.

"Clientii dumneavoastra sunt primii care trebuie sa perceapa beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce inseamna inclusiv evitarea antagonismelor exploatate in relatia cu mediul financiar. In ultima instanta, cetatenii evalueaza eficienta cu care functioneaza sistemul financiar si economia, in general. De aceea, indemn la raporturi oneste si la dialog deschis toate partile implicate, autoritati de reglementare, institutii financiare si beneficiari. Am convingerea ca dialogul constant este singura cale castigatoare, date fiind complexitatea problemelor si necesitatea solutiilor", a adaugat presedintele tarii, prin vocea consilierului sau.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1675 ori