Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Borbely: Contractele pentru economie verde valoreaza 3 miliarde lei

Borbely: Contractele pentru economie verde valoreaza 3 miliarde lei


Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat marti, la bilantul pe 2011 al institutiei, ca aceasta a inregistrat "performante deosebite la Fondul pentru Mediu, unde s-au incheiat contracte pentru economia verde de circa 3 miliarde de lei, de trei ori cat bugetul ministerului pentru investitii".

"Pentru prima data dupa multi ani, am putut aloca 66% din banii destinati pentru investitii in primul semestru al acestui an", a mai spus ministrul, cu privire la bugetul institutiei.

Ministerul Mediului si Padurilor a beneficiat, in 2011, de un buget de 2 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei reprezinta suma alocata pentru cheltuieli de investitii.

Referindu-se la programele derulate prin Administratia Fondului pentru Mediu, demnitarul a apreciat ca ultimii doi ani s-au remarcat printr-o adevarata explozie in ceea ce priveste noi programe si fonduri alocate in acest domeniu.

Borbely: Programul Casa verde s-a dovedit un succes

Astfel, prin programul "Rabla", au fost scoase din uz, in ultimii doi ani, peste 300.000 de masini cu o vechime mai mare de 10 ani. Pe baza tichetelor au fost achizitionate 98.766 de masini noi, din care 41.661 din industria autohtona.

In ceea ce priveste Casa Verde pentru persoane fizice, Borbely a anuntat ca "programul s-a dovedit a fi un succes, in ciuda opiniilor unora". "Atunci cand l-am pornit, ca nu va avea impact in randul cetatenilor. In anul 2011 au fost aprobate 16.146 de dosare din cele depuse in 2010, in valoare totala de 97.175.872,13 lei, iar in 2011 au fost depuse alte 23.938 de dosare. Vom continua acest program si anul viitor, cu sume importante", a mai spus ministrul Mediului.

In privinta lucrarilor de prevenire si inlaturare a efectelor inundatiilor, Borbely a mentionat ca au fost alocati 992.570.575,73 lei, suma care a asigurat finantarea a 360 de obiective de investitii. Tot pentru infrastructura de aparare impotriva inundatiilor, in cursul anului 2011 au fost semnate si doua contracte de finantare prin POS Mediu, cu o valoare totala de peste 300 de milioane lei.

La categoria nemultumiri, ministrul Laszlo Borbely a mentionat in primul rand absorbtia fondurilor europene: "Chiar daca nu noi suntem implicati in implementarea proiectelor, ci autoritatile publice locale, sunt nemultumit. Totusi, anul 2011 a fost caracterizat de o crestere considerabila a numarului de proiecte aprobate, respectiv de la 160 la sfarsitul anului 2010 la 289 in prezent, si in mod evident de cresterea valorii platilor efectuate catre beneficiari. Astfel, valoarea prefinantarii s-a majorat de 1,8 ori, in timp ce platile catre beneficiari au crescut de 3,7 ori", a precizat ministrul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 3021 ori