Vamesii spagari din Romania i-au speriat pe transportatori: prefera s-o ia prin Serbia!

Joi, 26 Martie 2015, ora 17:10
10115 citiri
Vamesii spagari din Romania i-au speriat pe transportatori: prefera s-o ia prin Serbia!
Foto: Tram Club

Proprietarul companiei care deserveste linia de feribot dintre porturile Zimnicea si Svishtov, de pe malurile Dunarii, se plange ca a ajuns sa inregistreze pierderi de aproximativ 40.000 de euro lunar, din cauza coruptiei de la frontiera Romaniei.

Nikolay Popov, reprezentantul companiei Interlink, sustine ca Bulgaria inregistreaza pierderi din cauza ca soferii tirurilor aleg rute ocolitoare speriati de spaga practicata la punctul de frontiera Zimnicea din Teleorman, relateaza agentia bulgara de presa Novinite.

Schema de 1.000 de euro

Popov, citat de cotidianul Trud Daily, afirma ca soferii camioanelor de marfa prefera sa evite trecerea prin punctul de frontiera de pe malul romanesc din cauza ciubucarelii constante la care se dedau vamesii romani.

"Vamesii din Romania impun amenzi de 1.000 de euro/camion sub motivul ca soferul nu poate prezenta anumite autorizatii pentru transportul marfii in afara spatiului UE.

Cand soferii incep sa spuna ca nu au atatia bani, incepe negocierea. In cele din urma, vamesii se multumesc cu ce le dau soferii opriti din drum", explica Popov.

Victime, soferii turci

Popov subliniaza ca aceasta schema de negociere a spagii este aplicata in special soferilor din Turcia.

Fenomenul se traduce intr-o pierdere a taxelor platite de 600-800 de camioane care ar tranzita Bulgaria in fiecare luna.

Mai nou, soferii TIR-urilor turcesti prefera varianta ocolitoare prin Serbia decat sa plateasca peschesul catre vamesii din Zimnicea.

Spaga romaneasca, dezbatuta in Parlament

Compania Interlink a depus deja sesizari catre Inspectoratul General al Politei de Frontiera, Politia Economica si DNA, dupa cum sustine Nikolai Popov.

Cazul spagii de la Zimnicea a fost discutat zilele acestea in Parlamentul de la Sofia, deputatul Ivan Ivanov anuntand ca va informa ministerul Economiei din tara vecina si atasatul comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucuresti de situatia creata de coruptia din randul vamesilor romani.

#spaga punct de frontiera Zimnicea, #pierderi afaceri Bulgaria, #spaga vamesi romani , #Administratia Finantelor