Presedintele ANAF: Primele rezultate ale proiectului de modernizare sunt asteptate in 2015

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:41
1736 citiri
Presedintele ANAF: Primele rezultate ale proiectului de modernizare sunt asteptate in 2015

Primele rezultate ale proiectului de modernizare a administratiei fiscale din Romania, care se va derula in perioada 2013-2018, sunt asteptate in anul 2015, a declarat marti, la conferinta de lansare a proiectului, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Diaconu.

In 2015, Fiscul va achizitiona sistemul pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat presedintele ANAF.

Proiectul, realizat in colaborare cu Banca Mondiala, este in valoare de 70 de milioane de euro si va oferi asistenta financiara si tehnica pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatica si alte tipuri de infrastructura tehnologica, pregatire profesionala.

In urma implementarii proiectului se asteapta cresterea nivelului veniturilor colectate, ca pondere in PIB, cresterea conformarii voluntare cu 5% la declararea impozitelor principale, scaderea costului colectarii de la 1,1% la 0,9%, cresterea cu 15% a satisfactiei contribuabililor, scaderea costurilor de conformare pentru persoanele juridice de la 222 ore pe an la 176 ore pe an.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, Romania se afla pe ultimul loc in regiune la indicele de eficienta a colectarii CAS si pe penultimul loc la TVA, devansand doar Letonia.

Cea mai mare parte a resurselor financiare din proiect va fi destinata achizitionarii de echipament informatic - 72%, 50 milioane euro, din care 32 milioane euro pentru software. Pentru achizitionarea de servicii tehnice sunt alocati 3,4 milioane euro (5%), pentru asistenta tehnica si consultanta - 12 milioane euro (17%), pentru cursuri de formare profesionala - 3,5 milioane euro (5%).

#rezultate modernizare ANAF, #sistem administrare venituri ANAF, #colectare venituri ANAF , #Administratia Finantelor