Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANI devine "Big Brother" al achizitiilor publice, printr-un sistem de "filaj" online

ANI devine "Big Brother" al achizitiilor publice, printr-un sistem de "filaj" online


Agentia Nationala de Integritate (ANI) va avea functional, pana in iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente in timp real atunci cand apar nereguli in timpul procedurilor de achizitii publice finantate cu fonduri europene, a declarat presesedintele ANI, Horia Georgescu.

"Intr-o prima faza, toate persoanele implicate in procesele de achizitii publice finantate cu fonduri europene vor fi monitorizate in timp real si sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci cand in timpul derularii procedurilor de licitatie sunt semnalate rude de gradul I si II care au legatura cu persoanele implicate in acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitatiile publicate in SEAP", a spus Georgescu.

Cu o valoare estimata la 7 milioane de euro, proiectul va fi finantat din fonduri europene, a mai spus Georgescu.

In luna martie, Georgescu a anuntat ca sistemul Prevent va functiona printr-o platforma cu o baza de date care va fi integrata atat la nivelul Registrului Comertului, cat si la nivelul institutiilor fiscale, astfel incat sa se faca relationarea cu persoanele conducatoare de institutii publice sau implicate in proceduri de achizitie publica.

In urma unui studiu ANI efectuat in 2012, la care au participat peste 80 de entitati reprezentate de consiliile locale, municipale si resedinte de judet, au fost identificate 78 de persoane, alesi locali, care au incasat bani publici prin procedura achizitiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3980 ori