Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume" (I)

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
3643 citiri
Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume" (I)
Copiii din Clubul de Educatie Alternativa din Ferentari la cursul de fotografie

Anual, suntem asaltati cu ocazia Craciunului de mesaje inspirationale care ne indeamna sa fim mai buni si mai generosi cu semenii nostri. Suntem sfatuiti sa lasam "Caldura" si "Lumina" sa ne "cuprinda sufletele" si sa impartasim, cu aceasta ocazie, o mica parte din bunastarea noastra.

Ce ar putea totusi sa insemne concret o astfel de urare?

Business24 iti prezinta in perioada Sarbatorilor de Iarna povestile a sase organizatii, care, pe tot parcursul anului, zi de zi, lucreaza pentru a sprijini oameni, comunitati sau chiar pentru a face societatea romaneasca, in ansamblul ei, mai buna si mai functionala.

Sunt organizatii ce au dovedit, cu rezultate concrete, ca, prin implicare, viata in Romania poate deveni mai buna, inclusiv pentru cei care s-au confruntat cu lipsuri si probleme deosebite.

In aceasta editie te invitam sa faci cunostinta si, eventual, sa sustii trei dintre ele, a caror misiune are in centru Copilul, care, prin deschiderea si inocenta sa, ne ajuta sa depasim cinismul indus de problemele de zi cu zi si sa credem intr-o lume care poate deveni mai buna.

O cheie pentru educatie in ghetou: Clubul de Educatie Alternativa

Din 2010, aproximativ 250 de copii din ghetoul cartierului bucurestean Ferentari beneficiaza de activitatile de educatie remediala si non-formala ale Clubului de Educatie Alternativa (CEA), initiat de Policy Center for Roma and Minorities.

Clubul de Educatie Alternativa din Ferentari

Pentru acesti copii, care in ghetou se confrunta cu lipsuri materiale majore (o mare parte din ei locuiesc cu intreaga familie intr-o incapere de 13 metri iar pentru unii cornul si laptele de la scoala reprezinta o necesitate) si sunt zilnic martori la violenta, consum de droguri sau prostitutie, clubul reprezinta un refugiu si speranta ca viata lor poate fi mai buna.

Acolo, personalul si voluntarii CEA organizeaza lectii de recuperare in fiecare dupa-amiaza, iar de cateva ori pe saptamana ei participa la diferite cursuri, precum teatru, fotografie, origami si dezbateri, sau la activitati sportive precum fotbalul, street-dance sau baschet.

Rezultatele nu au intarziat sa apara. Absenteismul s-a redus cu 25%, iar rezultatele scolare s-au imbunatatit 31% la limba romana si cu 27% la matematica. In plus, CEA a primit premiul "UNICEF Sport for Education", iar doi copii din trupa de dans a Clubului de Educatie Alternativa au urcat pe podiumul Competitiei Internationale de Hip-Hop de la Oradea.

Alexandra, Totonel, Alex sau Mitica sunt doar patru din copiii carora Clubul de Educatie Alternativa le-a schimbat viata si au nevoie de sprijin pentru a continua drumul inceput catre un viitor mai buna. Mai multe informatii despre cum ii poti sprijini se regasesc pe site-ul Policy Center.

Temerari in lupta cu cancerul

In centrul activitatii Asociatiei "Little People" se afla copiii si tinerii afectati cancer. Bazandu-se pe principiul ca "un copil este un copil, indiferent daca este bolnav sau nu si are tot dreptul de a trai fiecare moment al vietii lui din plin, 'are voie' sa rada, sa se joace si sa fie fericit!", Little People a sprijinit cu succes si continua sa sustina pacientii din noua sectii oncopediatrice din Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi si Chisinau.

"Magii Little People", in vizita la Sectia de oncopediatrie a Spitalului de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Acestia beneficiaza de doua programe de baza: Programul "Nu Mi-e Frica!" cu mascota Leului Curajos, care ii pregateste pe copii pentru procedurile medicale si ii ajuta sa lupte cu curaj in fata bolii si Programul "Fun School!" ("Scoala mea in spital!"), care ii ajuta pe pacienti sa invete materiile predate la scoala intr-o maniera distractiva si sa tina pasul cu cerintele programei scolare, chiar daca sunt internati in spital.

In plus, Little People a infiintat comunitatea TEMERARII pentru adolescentii si tinerii adulti care au invins in lupta impotriva cancerului. Clubul TEMERARII a devenit o voce activa in Europa, promovand mesajul supravietuirii, implicandu-se in programe de auto-dezvoltare si reintegrare, oferind sustinere si speranta celor aflati in situatii similare.

Leutii curajosi, din cadrul Programului "Nu Mi-e Frica!"

Prin activitatile sale, Little People reprezinta astfel o inspiratie pentru copii si adulti deopotriva. Pentru a cunoaste mai bine activitatile asociatiei poti urmari pagina sa de Facebook, iar daca doresti sa devii sustinator, poti afla mai multe informatii pe website-ul acesteia.

Sprijin integrat pentru copiii strazii

De douazeci de ani CONCORDIA sprijina tinerii din familii defavorizare si copiii strazii cu ajutorul unui program integrat in sase pasi. In prima faza, echipe de asistenti sociali strabat strazile Bucurestiului si stabilesc prima legatura cu copiii intalniti, stabilind o punte de incredere cu acestia si oferindu-le hrana, imbracaminte si ajutor de urgenta.

Apoi, in Centrele Sociale, care servesc si ca adapost de noapte, copiii beneficiaza de alfabetizare, terapie ocupationala si consiliere. Ulterior, ei sunt integrati in grupuri familiale de cate 8-12 copii si trei educatori.

Copii beneficiari ai programelor CONCORDIA

Pentru ca tinerii sa devina insa independenti si sa se integreze in societate, ei se vor putea califica, cu ajutorul CONCORDIA, in meserii precum cele de brutar, tamplar, bucatar, chelner sau horticultori, iar mai departe se pot muta in locuinte sociale, unde invata sa-i ajute, la randul lor, pe cei aflati in dificultate si sa devina mai responsabili. Ulterior, dupa ce au plecat sa traiasca independent si isi intemeiaza propria familie, ei revin periodic la CONCORDIA pentru a-i sfatui pe copiii care beneficiaza in prezent de ajutor.

Tinerii invata sa devina brutari la Brutaria CONCORDIA

"CONCORDIA reprezinta pentru mine familia mea, viitorul meu. Daca nu veneam aici, nu

ajungeam sa stiu ce inseamna viata, sa merg la scoala, in excursii. Acasa nu am primit niciun fel de educatie. Mi-am petrecut zilele mai mult pe stazi. Daca CONCORDIA nu ar fi existat, poate ajungeam un om ca si parintii mei, poate alegeam drumul gresit si ajungeam in inchisoare", ne impartaseste Bebe Emanuel, de 17 ani, care, de la 8 ani este sprijinit de Concordia pentru a-si construi o viata mai buna.

Pentru mai multe informatii despre cum poti sustine activitatea CONCORDIA prin donatii, ca voluntar sau cu locuri de munca pentru tinerii sai beneficiari, poti vizita pagina web a organizatiei.

Partea a doua a articolului De Craciun, fii mai bun! Cum sa fii "schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume" va fi publicata in Editia Speciala Business24 din 27-29 decembrie.

Fii mai bun si dupa Craciun! Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care ti-o doresti in lume" (II)

#proiecte ONG, #proiecte sociale copii, #donatii Craciun, #generozitate Craciun, #ajutor copii Craciun , #Stiri Lifestyle