Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care ti-o doresti in lume" (II)

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 00:00
3471 citiri
Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care ti-o doresti in lume" (II)
Sursa foto: robimack.com.au

Ne-am obisnuit sa vorbim, in principal, despre generozitate, "bunatate umana" si bunastare sociala cu ocazia Craciunului si a altor Sarbatori importante.

Aparent, acestea sunt niste valori care ar trebui sa ne insoteasca permanent, dar tendinta este sa ne lasam coplesiti, in viata de zi cu zi, de diferitele probleme personale, iar problemele societatii in care traim sa se piarda undeva pe fundal, ramanand in grija reprezentantilor alesi sau a autoritatilor platite pentru a se ocupa de ele.

De ce este importanta implicarea fiecaruia dintre noi si ce pot realiza oamenii obisnuiti in comunitatea lor este tema acestei editii a Business24, dupa ce, in partea I a acestui articol, publicata in editia speciala de Craciun, ti-am prezentat trei organizatii, care, de ani de zile, schimba in bine viata copiilor din Romania.

Cum poti tu sa fii "schimbarea pe care ti-o doresti in lume" (I) - Programe de impact pentru copii si tineri

De la datini si cultura, la educatia noii generatii

In 2011, un grup de sateni din Gaujani, dornici sa faca mai mult pentru localitatea lor, si-au luat inima in dinti si au constituit organizatia "Datini-Educatie-Cultura".

Organizatia a aparut ca urmare a unui program de dezvoltare comunitara demarat de Fundatia PACT. Constituiti intr-un grup de initiativa, satenii s-au sfatuit in legatura cu problemele pe care le aveau si le puteau rezolva ei insisi, ca simpli cetateni. Au observat ca, la ei in sat, copiii, cand ajung la scoala, fac sport in praf sau in noroi.

Peste 100 de oameni s-au adunat in comuna. Au strans bani de la cei mai instariti, au reusit sa obtina si o finantare de 5.000 de lei din partea PACT, au primit ajutorul asociatiilor agricole si, astfel, au reusit sa betoneze terenul scolii, astfel incat copiii sa aiba unde sa faca sport sau sa joace fotbal.

Cativa membri ai asociatiei din Gaujani au initiat un ansamblu folcloric

Acesta a fost insa doar primul pas. Mai departe, printr-un alt proiect, membrii organizatiei au reusit sa documenteze bogatele traditii din zona, iar apoi au incheiat un parteneriat cu o cunoscuta companie de detergenti, pentru o campanie de promovare a traditiilor romanesti, cu ocazia 1 Decembrie 2013. Zeci de mii de bratari tricolore brodate de 150 de femei din Gaujani au fost distribuite, cu aceasta ocazie, in intreaga tara.

In acest moment, asociatia din Gaujani lucreaza la un proiect de economie sociala, intitulat Casa Traditiilor. Acolo, satenii vor sa dezvolte o tesatorie de haine traditionale, dar si o bucatarie, unde vor prepara bucate traditionale. Pe langa locurile de munca astfel create in comunitate, toate profiturile vor fi directionate catre copiii din sat, care nu isi pot continua studiile din cauza situatiei materiale precare. Pentru a afla cum puteti sustine aceste demersuri, o puteti contacta pe Cornelia Enache, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Comunitara din Gaujani "Datini-Educatie-Cultura", la adresa enachecornelia65 [at] yahoo.com.

Puterea cetateanului sau de ce trebuie sa ceri alesilor sa-si tina promisiunile

Ai fost vreodata indignat(a) de faptul ca autoritatile nu isi fac treaba? Ca cei pe care tu i-ai ales nu se tin de promisiuni? CeRe este o organizatie non-guvernamentala care a aparut pentru a oferi, atat cetatenilor, cat si diferitelor organizatii, o voce mai puternica in fata autoritatilor publice.

Prin participare publica, orice cetatean sau organizatie isi poate exprima liber drepturile civice, cu scopul de a determina o schimbare a deciziilor publice, in beneficiul comunitatilor pe care le reprezinta.

Pe langa diferite campanii proprii, CeRe asigura consultanta gratuita persoanelor si organizatiilor care doresc sa inceapa o campanie pentru a-si sustine cauza in fata autoritatilor, dar care nu stiu cum sa o faca (campanie de advocacy).

Indiferent de dimensiunea campaniei - grupuri de cetateni care doresc sa convinga primaria sa nu construiasca un mall in locul unui parc sau grupuri de organizatii care doresc sa schimbe legi incomplete sau nedrepte - CeRe sta alaturi de cei care isi propun a rezolve diverse probleme ale comunitatii din care fac parte, prin exercitarea drepturilor de cetatean al unei tari democratice.

Daca vrei sa-ti faci mai bine auzita vocea in fata autoritatilor publice sau daca vrei sa fii consultat atunci cand se ia o decizie in numele tau, decizii legate de orasul tau, de viata ta de de zi cu zi, poti incepe prin a sustine Ce-re. Sau, cel putin, informeaza-te pe www.ce-re.ro despre campaniile pe care organizatia le-a avut pana in prezent si cum vocea cetatenilor a putut ajunge la urechile autoritatilor.

Salveaza povestile copilariei si frumusetea naturala a Romaniei

La varsta copilariei am crescut cu povesti despre codrii Romaniei si animalele care le populeaza. Ursul este unul dintre cele mai indragite, iar ursuletul de plus este una din jucariile preferate ale copiilor.

Dar, dupa cum s-a intamplat deja in mai multe tari europene, Romania risca sa-si piarda padurile, precum si populatia de animale salbatice, iar singurii ursi ramasi sa fie cei de jucarie.

Ursul este un simbol al bogatiei si diversitatii naturii. Prezenta ursului este dovada unui mediu natural sanatos si nealterat. Specie larg raspandita in Europa in trecut, situatia s-a schimbat dramatic in ultimele doua secole.

In prezent, in Europa (fara Rusia), mai traiesc doar 14.000 de ursi, dintre care 6.000 in tara noastra. Specia a disparut complet din unele tari (Austria), iar in Alpii Elvetieni mai traieste un singur exemplar de urs brun.

De peste 10 ani, WWF deruleaza in Romania proiecte pentru conservarea padurilor si lucreaza cu membrii comunitatilor locale pentru identificarea acelor solutii de dezvoltare pe termen lung care sa puna in valoare biodiversitatea exceptionala, in beneficiul oamenilor si naturii.

Cu ajutorul sustinatorilor sai, WWF, a reusit sa salveze de la taiere 351 ha de padure virgina de la Sinca Veche si lucreaza in continuare pentru a salva ursul brun si din alte zone unde existenta sa este amenintata. Cei care doresc sa se sprijine aceste demersuri au la dispozitie doua mecanisme prin care se pot implica: "2% pentru ursul brun!" si "Adopta un urs!", iar pentru mai multe informatii despre ce face WWF, viziteaza site-ul organizatiei.

***

Parafrazand o zicala atribuita lui Mahatma Ghandi, fiecare noi poate reprezenta un exemplu pentru schimbarea pe care doreste sa o vada in lume. Iar acest exemplu incepe prin implicare, de la a promova aceste exemple de buna practica ale organizatiilor non-guvernamentale, la a sustine o cauza prin donatii sau voluntariat.

Daca vom fi "mai buni de Craciun" sau vom continua si dupa trecerea Sarbatorilor, este o alegere personala, ce se va reflecta insa, pe termen lung, in viata fiecaruia dintre noi.

#proiecte ONG Romania, #participare cetateni Romania, #donatii Craciun, #implicare sociala Romania, #dezvoltare Romania , #Timpul liber