Retailerii de lux nesiguri in 2012: Vanzarile cresc moderat

Marti, 13 Martie 2012, ora 18:50
1744 citiri
Retailerii de lux nesiguri in 2012: Vanzarile cresc moderat

Dupa rezultate record obtinute in 2011, specialistii estimeaza o diminuare a ritmului de crestere a vanzarilor pentru piata retailerilor de lux, potrivit unui raport publicat de HSBC Global Research.

"Prognozele realizate de specialistii arata o incetinire a vanzarilor cu 10% in 2012 si 9 procente in 2011", se precizeaza in raportul HSBC, citat de CPP-Luxury.

La nivel global se asteapta o diminuare a ritmului de crestere in Asia, exceptie facand Japonia. Un nivel peste medie al vanzarilor va fi mentinut in China.

Un motiv de ingrijorare pentru retailerii de pe piata de lux sunt rezultatele obtinute pe pietele din Sua si Europa, puternic afectate de criza datoriilor suverane. Analistii estimeaza rezultate mai slabe pe piata SUA decat cele obtinute in 2011 in cazul in care situatia economica globala nu se imbunatateste. Se asteapta ca nivelul de crestere a vanzarilor sa nu depaseasca patru procente.

Retailerii produselor de lux nu se asteapta la rezultate spectaculoase nici de la tarile europene.

"Criza datoriilor suverane care afectezea si moneda de circulatie internationala va afecta si vanzarile de produse de lux. Cu toate acestea, ne asteptam ca turismul, in special turistii din Asia sa ajute vanzarile pe acesta nisa" se arata in sursa citata.

In ciuda crizei financiare cu care se confrunta Europa, specialistii HSBC estimeaza o crestere a vanzarilor cu 5%, iar in Japonia o crestere de 2%.

In 2011 jucatorii de pe piata de produse si servicii de lux au reusit sa scoata 500 de milioane de euro din buzunarele romanilor, dupa ce cu un an inainte vanzarile de pe acesta piata au fost estimate la 450 de milioane de euro.

Cel mai mare procent din aceasta industrie, 50-60%, apartine masinilor de lux. Urmeaza moda si accesoriile (excluzand bijuteriile), care detin o cota de aproximativ 30% din piata luxului. Acest lucru inseamna ca marile branduri,precum Gucci sau Hugo Boss, se bat pe o piata de 150 de milioane de euro. Restul este generat de bijuterii, ceasuri, spa-uri si calatorii (linii aeriene, hoteluri de cinci stele si destinatii exotice).

"Industria are o valoare foarte mica in comparatie cu alte state europene. Acest lucru nu inseamna ca romanii nu dau bani pe lux, ci ca isi fac cumparaturile in strainatate", declara la sfarsitul lunii noiembrie pentru Business 24Oliver Petcu, managing director al CPP Management Consultants, singura companie companie de consultanta specializata in industria de lux din Romania.

In 2012, Romania s-a "imbogatit" cu branduri precum H&M, Valentino sau Gucci.

#piata produselor de lux, #vanzari produse lux, #industria lux Romania, #rezultate vanzari industrie lux , #Shopping