4 motive să mergi cu încredere la medicul stomatolog

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 17:52
783 citiri
4 motive să mergi cu încredere la medicul stomatolog
FOTO: Shutterstock.com

Mulți dintre noi am crescut într-o perioadă în care teama de vizitele la medicul stomatolog a fost alimentată de aparatura rudimentară disponibilă la acea vreme sau, mai grav, de apariția cazurilor de infecții dobândite în cabinetele de medicină dentară. În prezent, lucrurile stau cu totul altfel, serviciile stomatologice fiind net superioare, iar pacienții beneficiază de o abordare profesionistă, superioară din punct de vedere tehnologic. Iată patru motive să nu te mai temi de vizitele periodice la medicul dentist și să te ocupi cu încredere de îngrijirea zâmbetului tău.

1. Tratamente minuțioase fără durere

În ziua de astăzi, chiar și cele mai complicate tratamente dentare sunt confortabile pentru pacienți, grație preparatelor anestezice moderne. În majoritatea situațiilor, medicul stomatolog va apela inclusiv la un spray anestezic, astfel încât să nu simți nici măcar disconfortul ce poate apărea la administrarea anestezicului injectabil.

De asemenea, în prezent, cabinetele de medicină dentară dispun de instrumente și produse destinate protejării gingiilor ori sporirii confortului pe parcursul ședințelor de tratament. În acest fel, te vei simți mai relaxat și vei fi mai motivat să revii la medicul dentist ori de câte ori va fi necesar.

2. Procedura de sterilizare este una complexă

Orice cabinet stomatologic funcționează după un protocol de sterilizare deosebit de strict, atât în ceea ce privește instrumentarul medical, cât și referitor la încăperile cabinetului. O dată la câteva ore, personalul desemnat igienizează și dezinfectează sălile de tratament, grupurile sanitare și sala de așteptare, folosind produse avizate de către autoritățile competente.

Instrumentarul stomatologic reutilizabil este supus unor proceduri standard de decontaminare și sterilizare, imediat după utilizarea lui. Fiecare instrument în parte este introdus în pungi sterilizare pupinel sau autoclav, sigilate și datate, apoi în aparatura special destinată operațiunii de sterilizare. Procesul se desfășoară la temperaturi deosebit de ridicate (134 grade Celsius), astfel încât să fie distrus orice posibil agent patogen.

3. Aparatură modernă de diagnostic și tratament

Evoluția tehnologiei medicale se reflectă și în domeniul stomatologic, fie că vorbim despre metodele de diagnostic sau despre dispozitivele utilizate pentru tratamentele dentare propriu-zise. Radiografiile dentare au evoluat mult de la stadiul inițial, în care singura investigație imagistică disponibilă era radiografia intraorală retroalveolară (receptorul de imagine este plasat în dreptul dintelui examinat). În prezent, se pot efectua radiografii panoramice (care oferă o imagine de ansamblu a ambelor arcade dentare), radiografii digitale bite-wing, teleradiografii de profil (utile atunci când se dorește urmarea unui tratament ortodontic) sau tomografii computerizate.

Tratamentul endodontic cu sistem Reciproc sau albirea dentară profesională cu ajutorul lampei UV sunt doar două dintre dovezile tehnologiei avansate din domeniul medicinei dentare și sunt, la momentul actual, utilizate la scară largă, datorită preciziei și siguranței de care dau dovadă.

4. Prevenția te scapă de o mulțime de neplăceri

Medicul stomatolog poate depista apariția unor probleme dentare cu mult înainte să le poți observa singur. De cele mai multe ori, ne dăm seama că avem o problemă cu dantura abia atunci când simțim durere sau disconfort, însă vizitele periodice la medicul dentist ne pot ajuta să prevenim afecțiunile dentare.

De asemenea, curățarea dentară profesională joacă și ea un rol deosebit de important în menținerea unui zâmbet sănătos. Procedurile de detartraj și periaj efectuate de către medicul dentist elimină depunerile de tartru și placă bacteriană care se formează în timp și nu permit acumularea acestora și evoluția către probleme dentare.

Putem, deci, să ne bucurăm de avantajele medicinei moderne, atunci când vine vorba de vizitele la medicul stomatolog și să căpătăm curaj să facem din aceste vizite o rutină în viețile noastre. Nu degeaba se spune că prevenția este mai eficientă decât tratamentul. Cu siguranță, zâmbetul tău va fi întru totul de acord cu asta!

#stomatolog, #medic stomatolog, #control stomatologic , #Stiri Viata sanatoasa