Aproape jumatate din romani raman acasa de 1 Mai, iar 60% vor petrece Pastele in familie

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 11:28
2501 citiri
Aproape jumatate din romani raman acasa de 1 Mai, iar 60% vor petrece Pastele in familie

Aproape jumatate dintre romani isi vor petrece ziua de 1 Mai acasa, bugetul mediu alocat pentru aceasta sarbatoare fiind de aproximativ 180 lei, in timp ce de Paste, peste 60% dintre oraseni vor sarbatori in familie, cu un buget alocat de aproximativ 360 lei.

Aproape jumatate dintre peroanele intervievate (47,4%) isi vor petrece ziua de 1 Mai acasa, in compania familiei, conform unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center.

Traditionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intentionand sa mearga la padure, in parc sau cel putin intr-un spatiu amenajat pentru gratare.

Tinerii vor continua sa se deplaseze pe litoralul Marii Negre, in timp ce persoanele peste 35 ani vor pleca la munte sau in strainatate.

Potrivit sursei citate, 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate nu primesc prime de Paste. 16,7% vor primi zile libere suplimentare (2-3 Mai), in timp ce 12,7% vor primi prima de Paste in bani si 9% in tichete cadou.

Orasenii doresc sa petreaca vacanta prelungita, fie alaturi de prieteni, fie servind masa in familie sau iesind la gratar, suma medie alocata sarbatoririi zilei de 1 Mai fiind de 179,89 lei. In acest context, cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume de peste 300 lei.

In acelasi timp, 38% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.

Pe de alta parte, 21,3% dintre respondentii din mediul urban cuprinsi in esantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie din cauza faptului ca vor lucra.

Ce fac romanii de Paste

Conform studiului MEDNET Marketing Research Center, peste 62,7% dintre respondenti vor petrece Pastele acasa, alaturi de familie, in timp ce 16,2% vor sarbatori alaturi de prieteni. Foarte putini vor parasi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni/rude (15,6%), la munte (3,1%), la mare sau in strainatate. Bugetul alocat pentru Paste este, in medie, de 358,43 lei.

Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat cumparaturilor de Paste o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orasenii cuprinsi in esantion bugetul a ramas neschimbat, in timp ce pentru 12% acesta a crescut. 32% dintre persoanele intervievate au declarat ca, pentru acest an, bugetul alocat sarbatoririi Pastelui va fi mai mic, comparativ cu cel de anul trecut.

Aproape un sfert (24,4%) dintre persoanele care au participat la studiul MEDNET Marketing Research Center au declarat ca au tinut sau/si ca vor tine post in perioada 18 martie - 4 mai (Postul Pastelui). 38,5% nu au mancat carne, peste, produse lactate, oua in zilele de miercuri si vineri, 28,1% intentioneaza sa tina post in Saptamana Mare, in timp ce 24,8% au tinut si intentioneaza sa tina tot Postul Pastelui.

Studiul a fost realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban, in perioada 18 - 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 - 70 ani. Marja de eroare a studiului este de +/-2,91%.

#vacanta 1 mai, #vacanta paste, #sarbatoare Paste familie, #buget vacanta Paste, #buget 1 Mai , #Stiri Vacanta