Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile ar putea acorda din nou tichete de vacanta din 2013

Companiile ar putea acorda din nou tichete de vacanta din 2013


Tichetele de vacanta, eliminate in 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar institutiile si companiile de stat vor fi obligate sa le acorde.

Valoarea acestor tichete este de 3.600 de lei pe angajat, iar reintroducerea lor este sustinuta de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Modificarile propuse de MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.

Astfel, pe langa institutiile publice centrale si locale, regiile autonome, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, si cele care incadreaza functionari publici ar putea fi obligate sa acorde prima de vacanta doar prin intermediul tichetelor de vacanta.

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou si de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.

In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputatilor. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Rregionale si Turismului (MDRT) doresc sa depuna mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii sa primeasca din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele sa fie introduse in proiectul de lege, aprobate in plenul Parlamentului si promulgate de presedinte.

Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT, a declarat ca propunerea este acceptata de Ministerul Finantelor "de principiu".

Tichetele pot fi acordate nu doar de catre stat, ci si de firmele private, a precizat oficialul MDRT.

O alta noutate va fi eliminarea limitarii la 10% a comisionului perceput de agentiile de turism.

In luna iunie, o serie de economisti propuneau adoptarea unui sistem de tichete de vacanta la un nivel mult mai mare decat cel in care este aplicat in prezent, ca solutie la criza economica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2405 ori