Unde isi petrec seniorii vacantele?

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 08:00
2273 citiri
Unde isi petrec seniorii vacantele?
Foto: Shutterstock.com

Ce cauta seniorii atunci cand aleg o vacanta in afara tarii? Prefera sa calatoreasca in cuplu sau alaturi de familie? Care sunt destinatiile lor preferate si ce anume isi propun sa faca odata ajunsi la destinatie?

Romanii intre 55-65 ani sunt cei care cunosc cel mai bine litoralul, muntii, Delta Dunarii si majoritatea obiectivelor turistice din tara, asta si datorita ariei restranse unde puteau calatori inainte de Revolutie.

Spre deosebire de tineri, care aleg de cativa ani buni city break-uri europene si vacante exotice, seniorii nu s-au aratat la fel de interesati de aceste pachete turistice. Dar lucrurile s-au schimbat treptat, datorita stilului de viata activ si accesului la informatie, iar in ultimii cinci ani vanzarile pentru pachetele de vacanta destinate lor s-au dublat sau chiar triplat.

Care sunt costurile medii pentru pachetele dedicate seniorilor?

Pretul mediu porneste de la 300 euro/persoana pentru pachetele de vacanta dedicate seniorilor si pot ajunge pana la 400-500 euro.

Ofertele agentiilor de turism online includ si pachete de vacanta peste medie, care depasesc 700 euro pentru 5-7 zile departe de casa.

Momentele preferate din an pentru calatorie sunt primavara si toamna, datorita preturilor prietenoase pentru bilete de avion, care in extra-sezon sunt mai joase, dar si pentru ca orasele sau resorturile nu sunt la fel de aglomerate ca in perioada estivala. Iata cateva idei de vacanta pentru seniori in perioada urmatoare:

Viena, o destinatie nobila de sarbatori

Viena e una dintre capitalele elegante ale Europei, un loc cu istorie imperiala, palate si muzee pe care nu le gasesti in alta parte. De ce o vacanta la Viena? Pentru ca o sa te bucuri de grandoarea unui trecut conservat in prezent indiferent de traseul turistic ales, fie ca vizitezi Palatul Belvedere, Muzeul Quartier sau complexul Hofburg.

Iar, in al dolea rand, pentru ca biletele de avion sunt ieftine mai tot timpul anului, iar agentiile online au oferte city break personalizate, disponibile in perioada sarbatorilor de iarna.

In lunile care urmeaza, la Viena poti vedea o expozitie de arta cu lucrari de la inceputul secolului XX, care include picturi de Gustav Klimt, Egon Schiele sau Oskar Kokoschka. Expozitia e deschisa la Muzeul Belvedere Inferior si tine pana la sfarsitul lunii februarie. De Craciun e cu atat mai special sa vizitezi Viena pentru ca in capitala Austriei gasesti una dintre cele mai frumos amenajate Piete de Craciun din Europa.

In Piata Rathausplatz sunt cateva sute de standuri cu decoratii, cadouri, dar si prajituri, turta dulce, fructe confiate sau punch din fructe. Si pentru o seara cu totul speciala, nu trebuie sa ratezi o experienta unica intr-unul dintre orasele cu traditie muzicala.

In perioada sarbatorilor, are loc Concertul extraordinar de Craciun de la Palatul Hofburg sau poti participa la Concertul de Anul Nou, care poate fi urmarit in avanpremiera in 30 si 31 decembrie si in dimineata zilei de 1 ianuarie. Biletele se epuizeaza in fiecare an imediat ce sunt scoase la vanzare, dar concertul poate fi urmarit din Piata Primariei, Rathausplatz.

Foto: Shutterstock.com

Vacante culturale la Istanbul si Madrid

Pentru o destinatie urbana, orasul Istanbul e alegerea perfecta daca vrei sa explorezi cultura vestica si estica, arhitectura bizantina si otomana, dar si vestigiile ramase din perioada romana sau perioada in care venetienii au stapanit teritoriile de pe balul Bosforului.

Pe lista celor mai importante obiective turistice se gaseste Palatul Topkapi, care a fost curtea oficiala a Imperiului Otoman pentru mai multe secole, Moscheea Albastra cu mormantul sultanului Ahmet I, Marele Bazar si muzeele de la Hagia Sophia, biserica transformata in moschee, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Daca ajungi in Istanbul, nu rata baile turcesti din hammamurile orasului, locuri ideale pentru relaxare si detoxifiere in orice sezon. In hammamurile turcesti ai parte de sauna intr-un spatiu cu temperaturi de 40 grade C, o camera cu aburi care poate depasi si 50 grade C si o camera de racire cu temperaturi medii unde poti beneficia si de un masaj, in functie de pachetul pe care-l cumperi la intrare sau il rezervi la hotel.

Foto: Shutterstock.com

Madrid e o destinatie de vacanta importanta pentru iubitorii de cultura si arta, dar si pentru seniorii care prefera clima uscata in perioada sezonului estival. Cele mai bune perioade sa vizitezi Madrid sunt lunile de primavara si de toamna, in special aprilie-mai si septembrie-octombrie.

La fel ca Viena, orasul spaniol se remarca prin istoria regala a Imperiului spaniol, un obiectiv turistic important care merita vizitat e chiar Palatul Regal folosit de familia regala. Iar in ceea ce priveste lumea artelor, Madridul se remarca prin muzeele care gazduiesc picturi de Goya si Velasquez, dar si tablouri de Picasso, Dali si Miro.

Principalele muzee care trebuie incluse pe lista obiectivelor turistice sunt Museo del Prado, cu peste 7.000 de tablouri (intrare 14 euro), Muzeul Thyssen-Bornemisza, cu una dintre cele mai impresionante colectii de arta privata din Europa (intrare 10 euro) si Centrul de Arte Reina Sofia, cu o colectie importanta de arta a secolului 20 si arta contemporana (intrare 8 euro). Pentru excursii optionale de o zi puteti vizita si cele mai frumoase orase andaluze, Cordoba, Sevilla si Granada.

Vacante de relaxare in Madeira si Larnaca

Larnaca e unul dintre putinele orase cipriote care si-a pastrat magia si frumusetea, putand fi varianta ideala pentru o vacanta de relaxare in natura. Poti incepe turul orasului din vechiul cartier turcesc si sa ajungi la pas pe promenada Leoforos Athinon, cunoscuta si ca Promenada palmierilor datorita copacilor de pe plaja. Iti poti servi cafeaua de dimineata ori lua cina seara intr-unul din numeroasele restaurante si cafenele de la malul marii.

Unul dintre principalele obiective turistice care merita vizitat in oras e biserica Agios Lazaros, dar nu rata nici Marea Moschee din cartierul turcesc. Daca vrei sa iesi in afara orasului, o excursie optionala ar fi sa vizitezi satele din apropiere si sa incerci mancarea traditionala, sa iei o croaziera din golful Marina sau sa te incumeti la o drumetie in peninsula Akrotiri.

Foto: Shutterstock.com

Madeira, Regiune Autonoma a Portugaliei, e o destinatie la fel de potrivita pentru o vacanta in natura, asta pentru ca ai parte de relief muntos, ocean si flora exotica intr-un singur loc. In plus, hotelurile de pe insula sunt construite in asa fel incat sa se piarda discret in peisajul inconjurator, asa ca te vei simti cu adevarat ca intr-un resort in inima naturii.

Trebuie sa descoperi Cabo Girao, o stanca abrupta de peste 550 m deasupra golfului Funchal, cu vedere spre Oceanul Atlantic, sa te aventurezi intr-o plimbare prin padurile aromate de eucalipt sau de dafin. In urma cu cateva sute de ani intreg teritoriul Madeirei era acoperit cu paduri de dafin, iar astazi 20% din suprafata insulei e inca ocupata de acestea. Din Funchal, intr-o alta excursie de o zi, poti urca doua ore pana la 1.800 m pe Platoul muntos Paul da Serra. De acolo poti cobori in Porto Moniz, unde vei descoperi piscinele naturale cu vedere deasupra Oceanului Atlantic.

Ca sa ajungi in Madeira trebuie sa schimbi avionul in Lisabona, iar de acolo urmeaza sa iei un al doilea avion spre Funchal, capitala Madeirei. Partea buna e ca poti sa iti rezervi bilete de avion spre Madeira oricand, vremea e blanda tot timpul anului. Lunile aprilie-mai si septembrie-octombrie sunt cele mai bune perioade pentru a vizita Madeira, dar poti sa iti planifici vacanta si cu ocazia Anului nou, cand in Funchal sunt focuri de artificii impresionante.

Foto: Paravion.ro

Vacanta la Disneyland cu cei mici

Una dintre cele mai indragite optiuni de vacanta pentru bunici e o iesire la Disneyland insotiti de nepoti. Parcul de distractii Disneyland din Paris e cea mai populara destinatie de acest fel din Europa si e situat la doar 20 km de centrul capitalei. Pe perioada intregului an sunt disponibile bilete de avion low-cost care pot fi rezervate din timp online, iar agentiile de turism ofera si pachete de vacanta personalizate in lumea povestilor.

Ofertele includ cazare la hotel si intrare la Disneyland pentru cateva zile, un pachet ideal pentru cei mici pentru ca se pot bucura in tihna de tot ce merita vazut si incercat. Pentru ei, o zi la Disneyland s-ar putea sa fie prea putin.

In aceasta vacanta destinata seniorilor, veti putea descoperi alaturi de copii secretele lumii Disneyland si personajele Disney sau explora cele cinci continente construite in jurul castelului Frumoasei din Padurea Adormita.

Parcul de distractii din Paris include doua parcuri gigant, Walt Disney si Parcul studiourilor Walt Disney, dar si Satul tematic Disney, unde puteti viziona alaturi de copii un film intr-o sala IMAX. Tot aici gasesti si o sala imensa de jocuri si mai multe buticuri cu suveniruri.

Tu unde te gandesti sa pleci in vacanta?

Pana nu demult, seniorii se gandeau de doua ori inainte sa plece in vacanta in afara tarii daca nu erau insotiti de familie. Asta si din cauza faptului ca multi dintre ei nu vorbeau o limba de circulatie internationala. Agentiile de turism vin in ajutorul lor si ofera ghizi vorbitori de limba romana la destinatie seniorilor care vor sa plece in vacanta pe cont propriu.

Desi am fi crezut ca bugetul de vacanta e criteriul cel mai important atunci cand iti alegi o vacanta in afara tarii, ei bine lucrul acesta nu se verifica neaparat. Cele mai importante lucruri pentru seniori cand achizitioneaza un pachet de vacanta sunt beneficiile pe care le au odata ajunsi la destinatie, e important sa viziteze muzee, sa observe arhitectura deosebita a unor orase ca Praga sau Viena sau sa mearga la opera si teatru.

Un al doilea criteriu important e relaxarea, asa ca opteaza de cele mai multe ori pentru resorturi in natura, unde pot explora cu usurinta imprejurimile sau de unde pot pleca la fel de usor in excursii facultative.

#destinatii vacanta seniori, #pachet vacanta Disneyland, #destinatii recomandate seniori , #Destinatii turistice