Fotbal si bani: O decizie mizerabila

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 12:23
3341 citiri
Fotbal si bani: O decizie mizerabila
Foto: Hepta

Intre disciplinele sportive, fotbalul este, de departe, ceea ce se poate numi un fenomen social: polarizeaza atentia si interesul a sute de milioane de oameni. Cat de mult conteaza in viata oamenilor se vede lesne din modul in care copii, tineri, adulti se identifica cu imaginea si etosul unui club.

Cluburile sportive, mai ales cele de traditie, fac parte din identitatea multor oameni, leaga istorii personale, legaturi familiale, poarta faima si intretin mandrie, nu numai sportiva.

Sunt state, precum Brazilia, Argentina, Italia etc., pentru care echipa nationala de fotbal este un simbol de nepretuit. Sunt nu putini oamenii pentru care echipa de club din regiunea in care traiesc este un bun de neinlocuit, de care sunt atasati prin fire vizibile si invizibile. Aceasta se vede si prin faptul ca sunt emigranti, care pleaca cu echipa de suflet in suflet pe meleagurile unde cauta un trai mai bun.

In Europa, gasesti tifosi/fani ai unor cluburi precum Benfica Lisabona si FC Porto, Juventus, Atletico Madrid etc, orase unde cetateni portughezi, italieni sau spanioli au emigrat.

Dar sportul inseamna si multi bani; o industrie intreaga produce bani prin transformarea cluburilor, a celor mai mari, in intreprinderi ce sunt guvernate de nevoia acuta de performanta masurabila si concretizata in castiguri. Asa s-a ajuns la sume astronomice de transfer de jucatori, salarii ametioare care merg la zeci de milioane euro/dolari anual pentru cei mai valorosi. Exista sume de transfer si de reziliere de contract care depasesc suta de milioane de euro/dolari.

Globalizarea si-a pus amprenta pe dinamica fotbalului. Cluburile cele mai mari au sustinatori pe intreg mapamondul si castiga din afaceri derivate enorm (vanzari de echipamente, reclame, de pilda) ; cifrele de afaceri ale unor cluburi bat catre 1 miliard de dolari.

FIFA (forul mondial) si UEFA (forul european) au devenit institutii care aduc laolalta interese diverse si care ilustreaza impletirea interesului pecuniar, de afaceri, cu cel sportiv.

Distributia de putere economica in lume are corespondent in finantarea fotbalului. Sunt bani multi din Asia, care ajung in cufere ale unor cluburi de pe continentul european. Exista si miscarea sportivilor in sens invers; fotbalisti de renume, catre apus de cariera, aleg sa castige bani multi la cluburi din SUA si China (sau in tari arabe).

Dar, adesea, interesul sportiv cade pe planul al doilea. Si ce este mai grav, se subestimeaza, se ignora faptul ca, in cele ...citeste mai departe despre "Fotbal si bani: O decizie mizerabila" pe Ziare.com

#Explozii autocar Dortmund, #Dortmund Monaco meci amanat , #Stiri Sport